Aktivnosti

1.6.2016.

Na Konferenciji knjižničara Mađara s područja Karpatskog bazena u Čongradu

Dana 29. i 30. svibnja 2016. u Čongradu je održana Konferencija knjižničara Mađara s područja Karpatskog bazena u organizaciji čongradske Biblioteke i informacionog centra „Károly Csemegi” i Informatičko-bibliotarskog saveza Mađarske. Na konferenciji su prisustvovali knjižničari iz Mađarske, Srbije, Ukrajne, Slovačke, Rumunjske i Slovenije. Knjižnice iz Vojvodine zastupalo je 13 knjižničara, a Gradsku knjižnicu Subotica zastupale su knjižničarke Dóra Hicsik, Eszter Berényi, Marijana Tenodi, Hélena Omerović i Irén Bognár.

Prvoga dana ovog susreta otvorena je zejednička izložba Gradske knjižnice Subotica i Gradske i županijske knjižnice „Károly Somogyi” pod nazivom Književni život Segedina i Subotice na prekretnici XIX. i XX. stoljeća u svjetlu tadašnjih listova i novina autorica Judit Kukkonka iz Segedina, Dóre Hicsik i Nevene Mlinko iz Subotice. O izložbi su govorile Judit Kukkonka i Dóra Hicsik.

U nastavku programa je Mária Ramháb, članica odbora Nacionalnog kulturalnog fonda (NKA) i predsjednica Informatičko-knjižničarskog saveza Mađarske, održala konsultacije o otkupu i distribuciji knjiga za knjižnice van granica Mađarske.

Nakon zvaničnog dijela programa su knjižničari koji su stigli iz raznih krajeva Karpatskog bazena uz degustaciju vina i večeru uživali u gostoprimstvu domaćina, knjižničara iz čongradske knjižnice, i ovo je bila odlična prigoda za druženje i uspostavljanje novih kontakata. Potrebno je istaći srdačan prijem Pétera Illésa, ravnatelja čongradske knjižnice, kao i doprinos gradonačelnika ovoga grada Tamása Bedőa uspjehu konferencije.

Na konferenciji u ponedjeljak, 30. svibnja, sudionici su imali prigodu čuti 15 stručnih predavanja koja su većinom bila referati o djelatnosti knjižnica, odnosno o knjižničarskom sustavu u državama iz kojih dolaze, ali su podjeljene i korisne informacije za knjižničare van Mađarske od predstavnika ministarstava Mađarske, Nacionalnog kulturalnog fonda i Nacionalne knjižnice „Széchenyi” iz Budimpešte.

Iz Gradske knjižnice Subotica informatorice dječjeg odjela Marijana Tenodi i Hélena Omerović održale su predavanje na temu Popularizacija knjige i čitanja kod najmlađeg uzrasta uz koje su prikazali i kratki film. Eszter Berényi, informatorica na posudbenom odjelu Gradske knjižnice Subotica, održala je predavanje na temu Trojezične usluge u Gradskoj knjižnice Subotica. O partnerskim odnosima Gradske i županijske knjižnice „Károly Somogyi i” i Gradske knjižnice Subotica govorila je Zsuzsanna Palánkainé Sebők, ravnateljica segedinske knjižnice.

Konferencija je i ove godine bila odlična prigoda za upoznavanje s djelatnošću knjižnica koje se graniče s Mađarskom, za podjelu iskustava i upoznavanje sa specifičnostima nastalih u radu s manjinskim nacionalnim zajednicama te za opskrbu poticajnim mislima i idejama za daljnji rad.

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“