Aktivnosti

27.7.2018.

Četvrto noćenje Flâneura u knjižnici

Putopis je prozna književna vrsta u kojoj su putovanje i izgled proputovanih predjela ili zemalja povod za umjetničko oblikovanje zapažanja, dojmova i razmišljanja o svemu što je putopisca zaokupilo na putovanju. A putopis je i forma kojom su se bavili članovi tinejdžerskog čitateljskog kluba Gradske knjižnice Subotica Flâneuri na svom redovitom, sada već četvrtom noćenju u Knjižnici. Kao i prethodnih godina završavajući još jednu godinu druženja i umnog sazrijevanja uz knjigu u njenim različitim oblicima mladi čitatelji boravili su u subotičkoj knjižnici gotovo 24 sata, od srijede, 25. do četvrtka, 26. srpnja. Glavna tema susreta bila je Put oko svijeta što se očitovalo u različitim aktivnostima koje su za njih osmislile i priredile Bernadica Ivanković i Ana Gaković, voditeljice čitateljskog kluba.

U cjelodnevnom druženju sudjelovalo je dvadesetak članova među kojima su bili i oni kojima je ovo bio prvi noćni boravak u subotičkoj knjižnici. Dodatnu čar i uzbuđenje pridonijela je i činjenica da je tijekom njihovog programa knjižnica bila zatvorena za ostale korisnike te je omogućen pristup i nekim prostorijama koje inače nisu dostupne čitateljima.

Kroz radioničarski rad Flâneuri su uz ponuđenu literaturu i druge medije obradili određene geografske regije: Kinu, Afriku i Ameriku izradivši turistički vodič, televizijsku emisiju ili vremensku lentu koju su predstavili na drugačiji i interesantan način. Bilo je tu i reklama, vremenske prognoze, škola kineskog pisma, običaja, poznatih građevina i događaja ali i savjeta kako se treba ponašati u pomenutim zemljama.

Najveće oduševljene je bilo natjecateljskom igrom Put oko svijeta u kojoj su uz pomoć zagonetki i mozgalica obišli šest destinacija na mapi svijeta: New Delhi (Indija), Istanbul (Turska), Barcelona (Španjolska), Bled (Slovenija), Buenos Aries (Argentina) i Bangkok (Tajland). Svaka od lokacija nalazila se u drugom dijelu knjižnice, odjelu pa i katu do koje je trebalo doći prateći upute. Uspješno odrađen zadatak i pronađena destinacija nagrađeni su literarnim sadržajem sakrivenim u kuverti. Nakon potrage nastali su fantastični putopisi koje su narednog dana podijeli s ostalima.

Večer je bila rezervirana za tulum svjetskih razmjera na kojem su se mladi čitatelji obukli u odjeću karakterističnu za državu koju su predstavljali. Posjetili smo brojne zemlje od Kube, Turske, Italije, Velike Britanije, Kazahstana, Austrije, Meksika, Madagaskara, Irske, Izraela, Indije, Mauricijusa, Egipta, Indonezije i da ne redamo dalje. Na stolu su se našla jela i pića iz pomenutih dijelova svijeta a slušala se i njihova glazba, igrale igrice, upoznavali običaji... bilo je doista svjetski.

Potom je uslijedilo gledanje filma na istoimenu tematiku te spavanje u improviziranoj spavaoni koja je za ovu prigodu smještena u čitaonici Gradske knjižnice Subotica.

Drugog dana nastavljeno je zajedničko putovanje kroz putopise koji su nastali tijekom proteklog dana a susret je završen skype pozivom mladim čitateljima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek s kojima se već četvrtu godinu virtualno druže. Ako prikupe potrebna sredstva mladi Flâneuri bi trebali uskoro i uživo se sresti s prijateljima u Osijeku.

Na jesen slijede novi susreti čitateljskog kluba Flâneuri kojem će se kako su najavili priključiti još nekolicina novih članova.

Foto galerija

1 2 3
 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“