Dani Balinta Vujkova

3.10.2016.

Najava programa za XV. Dane Balinta Vujkova

Književna manifestacija, XV. Dani Balinta Vujkova – dani hrvatske knjige i riječi, bit će održana od 06. do 08. listopada u Subotici.

Program Narodna književnost u školi,u četvrtak 06. listopada 20156. godine, okupit će djecu koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture iz cijele Vojvodine. Početak je u 13 sati u dvorani HKC „Bunjevačko kolo” (Preradovićeva 4). Tom prigodom će biti izvedena igra za najmlađe u jednom dijelu Vrijeme je za bajku autora Jiřija Streda (obnova predstave: Zvjezdana Bučanin) u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka. Tijekom programa bit će predstavljena i najnovija knjiga iz sakupljačkog opusa Balinta Vujkova Što na srcu to na jeziku te knjiga epigrama Ivana Balenovića Svi na noge, svi u trk! koju je ilustrirao Marinko Lebović.

Istoga dana navečer u 19 sati u Hrvatskoj čitaonici (Bele Gabrića 21) kao plod prethodnih susreta na Danima Balinta Vujkova bit će po prvi puta održan Književni salon s temom Suvremena hrvatska duhovna lirika u Vojvodini.

Na stručno-znanstvenom skupu 07. listopada 2016. godine s početkom u 10 sati u čitaonici Gradske knjižnice Subotica govorit će se o Književnosti za djecu na manjinskim jezicima u Vojvodini uz sudjelovanje predstavnika nacionalnih manjina. Savjetovanje će završtiti u 14 sati polaganjem vijenaca na bistu Balinta Vujkova u Parku iza Gradske kuće (Trg slobode 1). U okviru pratećeg programa u čitaonici Gradske knjižnice bit će priređena izložba knjiga za djecu na manjinskim jezicima te izložba knjiške produkcije Hrvata u Vojvodini 2015./2016. godine.

U petak, 07. listopada 2016. godine, u okviru multimedijalne večeri u Velikoj vijećnici Gradske kuće s početkom u 19 sati bit će dodijeljena nagrada za životno djelo na području književnosti „Balint Vujkov – Dida” književnici Ljubici Kolarić-Dumić. Iste večeri Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata dodijelit će nagradu „Emerik Pavić” za najbolju knjigu u 2015. godini i trijenalnu nagradu „Tomo Vereš” za najbolju knjigu u području znanosti i publicistike 2012. - 2015. U programu će nastupiti Pjevački zbor „Odjek” Zajednice Hrvata „Ilija Okrugić” iz Zemuna.

U subotu, 08. listopada 2016. godine, u Art kinu Lifka (Trg žrtava fašizma 5) u 10 sati bit će prikazan hrvatski dugometražni film snimljen 1976. godine Vlak u snijegu prema istoimenom romanu za djecu Mate Lovraka. Projekcija se odvija u okviru programa „Večer hrvatskog filma“, a ulaz je slobodan.

Dane Balinta Vujkova organizira Hrvatska čitaonica u suradnji s Gradskom knjižnicom Subotica i uz logističku potporu ZKVH-a.

Program su podržali: Grad Subotica, Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

 

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“