Dani Balinta Vujkova

20.10.2016.

Održani XV. Dani Balinta Vujkova

Dani Balinta Vujkova održani su od 6. do 8. listopada 2016. godine u Subotici. Najveću književnu manifestaciju Hrvata na području Vojvodine i ove godine su organizirali Hrvatska čitaonica, Zavod za kulturu Vojvođanskih Hrvata i Gradska knjižnica Subotica.

Program za najmlađe

Dani su otvoreni programom za djecu pod nazivom Narodna književnost u školi koji je održan u četvrtak, 6. listopada, u 13 sati u HKC „Bunjevačko kolo“. Oko 400 mališana koji idu u vrtiće i škole gdje se nastava održava na hrvatskom jeziku ili uči predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture nazočili su ovome programu. Došli su iz Subotice i okolnih mjesta te iz Sonte. Predstavljena je najnovija knjiga u nakladi Hrvatske čitaonice „Što na srcu to na jeziku“ kojom je zaokruženo tiskanje zaostavštine Balinta Vujkova iz fundusa Gradske knjižnice Subotica te knjiga epigrama Ivana Balenovića „Svi na noge, svi u trk!“ koju je ilustrirao Marinko Lebović. Pakete poklon knjiga uručila je predstavnicima škola i vrtića unuka Balinta Vujkova Nevena Racić. Predstavuza djecu „Vrijeme za bajku“ češkog spisatelja Jiříja Strede izveli su Zvjezdana Bučanin i Tihomir Grljušić, glumci Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka.


Izložbe i razgovori

Na Dječjem odjelu Gradske knjižnica Subotica bila je upriličena izložba „Knjige za djecu na manjinskim jezicima Vojvodine“ te je bila izložena domaća produkcija dječjih knjiga na hrvatskom, mađarkom, slovačkom, češkom, rusinskom i rumunjskom jeziku. Izložbu je pratilo savjetovanje na istu temu u petak, 7. listopada, u čitaonici knjižnice gdje su nakladnička, spisateljska i promidžbena iskustva, mišljenja i stavove iznijeli Gábor Virág, Melanija Riman, Anišoara Caran, Zorica Tomić Ilić, Vladimir Valentik i Katarina Čeliković. Stefan Janjić iz Novosadske novinarske škole predstavio je projekt „Kovčežić“ posvećen obogaćivanju ponude audio-pripovijetki na jezicima nacionalnih manjina, kao i poticanju multikulturalnosti na prostoru Vojvodine. Savjetovanje je završilo polaganjem vijenaca na bistu Balinta Bujkova u parku književnika. U kataloškim prostorija na katu knjižnice bila je izložena „Knjiška produkcija vojvođanskih Hrvata od Dana do Dana 2016. godine“.

 

Književni salon

U salonskom ozračju u prostorijama Hrvatske čitaonice u četvrtak, 8. listopada, navečer razgovaralo se o knjiškoj produkciji Hrvata u Vojvodini. Nakon što je Marta Vargek napravila prijesjek i analizu objavljenih knjiga u prethodnom jednogodišnjem razdoblju uslijedilo je predavanje Marka Kljajića te i razgovor na temu suvremene hrvatske duhovne lirike u Vojvodini.


Multimedijalna večer

U petak navečer u Velikoj vijećnici Gradske kuće Multimedijalna večer bila je u znaku nagrada. Nagrada Hrvatske čitaonice „Balint Vujkov Dida“ dodijeljena je Ljubici Kolarić-Dumić za životno djelo na području književnosti. Nagrada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata „Emerik Pavić“ za najbolju knjigu 2015. godine pripala je knjizi „Ban Jelačić od Petrovaradina do Beča“ a uručena je Petru Pifatu. Trijenalna nagrada „Tomo Vereš“ za najbolju knjigu u području znanosti i publicistike 2012. – 2015. pripala je knjizi „Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu“. Nakon dodijela nagrada uslijedio je nastup Pjevačkog zbora „Odjek” zajednice Hrvata „Ilija Okrugić“ iz Zemuna.

 

Program su podržali: Grad Subotica, Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

Foto galerija

1 2
 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“