Dani Balinta Vujkova

12.10.2017.

XVI. Dani Balinta Vujkova, dani hrvatske knjige i riječi

Trodnevna književna manifestacija, XVI. Dani Balinta Vujkova – dani hrvatske knjige i riječi, koja će bitiodržana od 19. do 21. listopada 2017. u Subotici, ponudit će brojne programe.

 

Narodna književnost u školi

Manifestacija počinje programom za djecu pod nazivom „Narodna književnost u školi, u četvrtak 19. listopada u 13 sati u dvorani HKC „Bunjevačko kolo”. Tom prigodom okupit će se djeca koja nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku ili slušaju predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture kao i mališani iz vrtića koji djeluju na hrvatskom jeziku. U programu sudjeluju učenici Osnovne škole „Vladimir Nazor” iz Đurđina i djeca vrtića „Marija Petković Sunčica” iz Subotice koji će izvesti predstave po predlošku Balinta Vujkova te HGU „Festival bunjevački pisama”.

 

Književni salon

U okviru Književnog salona istoga će se dana gimnazijalcima predstaviti književnica iz Osijeka Jasna Horvat s „Pametnim romanom”. Susret će biti održan u multimedijalnoj učionici s početkom u 18,45 sati.

 

Znanstveno-stručni skup

Dvodnevni znanstveno-stručni skup okupit će 20. i 21. listopada dvadesetak predavača iz triju država (Srbija, Hrvatska i Mađarska). Znanstveno-stručni skup bit će održan u čitaonici Gradske knjižnice Subotica aoba dana počinje u 10 sati.

 

Polaganje vijenaca

Prvi dan znanstveno-stručnog skupa će završiti u 14 sati polaganjem vijenaca na bistu Balinta Vujkova u Parku iza Gradske kuće (Trg slobode 1).

 

Izložba knjiške produkcije

U okviru pratećeg programa u Gradskoj knjižnici Subotica bit će priređena izložba knjiške produkcije Hrvata u Vojvodini između dvaju Dana Balinta Vujkova.

 

Multimedijalna večer

Popularna Multimedijalna večer, u petak, 20. listopada bit će u znaku dodjela nagrada za životno djelo na području književnosti „Balint Vujkov – dida” koja ove godine ide u ruke književniku Lajči Perušiću, te dviju nagrada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata – „Emerik Pavić” za najbolju knjigu u 2016. i trijenalna nagrada „Antun Gustav Matoš” za najbolju knjigu poezije 2014.-2016. U programu će nastupiti i poznati vokalni ansambl „Brevis” iz Osijeka, dobitnik prestižne titule najboljeg zbora na trećem Svjetskom prvenstvu mladih pjevačkih zborova koje je održano 2016. godine u ruskom Sankt Peterburgu. Organizatori najavljuju i predstavljanje nove knjige iz opusa Balinta Vujkova te knjiške produkcije između dvaju „Dana”.

 

Organizatori

Dane Balinta Vujkova organizira Hrvatska čitaonica Subotica u suorganizaciji s Gradskom knjižnicom Subotica i uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

 

Program su podržali: Grad Subotica, Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske – Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“