Dani Balinta Vujkova

23.10.2017.

Uspješni XVI. Dani Balinta Vujkova

 

Najveća književna manifestacija Hrvata u Vojvodini- Dani Balinta Vujkova, dani hrvatske knjige i riječi održani su šesnaesti puta u Subotici od 19. do 21. listopada 2017. godine. Ovaj trodnevni interdisciplinarni skup namijenjen svim dobnim skupinama organizirala je Hrvatska čitaonica u suorganizaciji s Gradskom knjižnicom Subotica i logističkom potporom Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Financijsku potporu su pružili Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje, Središnji Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatsko nacionalno vijeće.

 

Program za najmlađe - Narodna književnost u školi – 19. listopada

Već tradicionalno Dani Balinta Vujkova, dani hrvatske knjige i riječi otvoreni su 19. listopada programom za najmlađe nazvanim „Narodna književnost u školi” kojem je prisustvovalo oko 350 djece vrtićke i osnovnoškolske dobi iz Subotice, Tavankuta, Male Bosne, Đurđina i Žednika a kao specijalni gosti doputovali su iz Monoštora prvašići, učenici prve generacije nastave na hrvatskom jeziku van subotičke općine.

U velikoj dvorani HKC „Bunjevačko kolo” u Subotici po literarnim predlošcima koje je zapisao Balint Vujkov izvedene su dvije predstave. Djeca iz vrtića „Marija Petković Sunčica” odigrali su igrokaz „Dica lipog Jerka” dok su učenici Osnovne škole „Vladimir Nazor” iz Đurđina izveli predstavu „Lina snaja”. Tom prigodom predstavljena je nova knjiga, prva u specijalnoj ediciji „Izabrana djela Balinta Vujkova – Bajke 1” koju su tiskali Hrvatska čitaonica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Svim školskim i vrtićkim knjižnicama poklonjena je nova knjiga koju im je uručila Balintova unuka, Nevena Racić.

U programu su sudjelovali i članovi Dječjeg tamburaškog orkestra Glazbene škole Subotica pod ravnanjem profesorice Mire Temunović sa solistima.

 

Pametni roman za srednjoškolce – 19. listopada

U okviru Književnog salona a prvi puta na Danima Balinta Vujkova 19. listopada priređen je i program za srednjoškolce, učenike subotičke Gimnazije „Svetozar Marković” koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. U njihovoj školi organiziran je susret s Jasnom Horvat, književnicom iz Osijeka, čije se stvaralaštvo smatra jednim od izgrađenijih konceptualnih opusa u suvremenoj hrvatskoj književnosti. Predstavila im je svoja tri romanа:Bizarij (2009.), Vilijun (2016.) i Atanor (2017.), koji su dio njenog bogatog opusa nazvanog „Ars Horvatiana”, tzv. pametne romane koji se iščitavaju uz pomoć pametnih telefona i tableta. Oni su, naime, premreženi QR kodovima, te čitateljima nude internetske poveznice potpisane od autorice šireći tako viziju romanskoga teksta.

 

Znanstveno-stručni skup – 20. i 21. listopada

Znanstveno-stručni skup, kao jedna od prepoznatljivih programskih sastavnica Dana Balinta Vujkova okupio je ove godine čak trideset predavača Srbije, Mađarske, Austrije i Hrvatske. Organiziran skupa sa Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj održan je 20. i 21. listopada u čitaonici Gradske knjižnice Subotica. Na temu jezikoslovlja, književnosti, kazališta i kulturne povijesti govorili su: Sanja Vulić (Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu), Ante Bežen (Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Silvija Ćurak i Tena Babić Sesar (Filozofski fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek), Ana Mikić Čolić i Maja Glušac (Filozofski fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek), Mirjana Crnković (OŠ „Matija Gubec“ Tavankut), Martina Kolar Billege i Vesna Budinski (Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Ladislav Heka (Pravni fakultet Sveučilišta u Segedinu), Mirko Ćurić (Srednja strukovna škola Antuna Horvata, Đakovo), Vesna Vlašić (Požeško-slavonska županija), Zorica Jurčević (Visoka škola József Eötvös, Baja), Robert Hajszan (Panonski institut, Pinkovac), Silvestar Balić (Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj), Stjepan Blažetin (Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj), Katja Bakija (Sveučilište u Dubrovniku), Lilla Anna Trubics (Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj), Katarina Dinješ Gros (Strukovna škola Vukovar), Milovan Miković (Subotica), Tamara Jurkić Sviben (Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Klara Dulić (OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Subotica), Miroslav Stantić (Katoličko društvo „Ivan Antunović“, Subotica), Božica Zoko (Gradište), Petar Pifat (Petrovaradin), Bernadett Zadrovich (Zbirka sakralne umjetnosti Hrvata u Mađarskoj, Prisika), Tomislav Žigmanov (Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica), Vladimir Nimčević (Subotica), Bernadica Ivanković (Gradska knjižnica Subotica) i Katarina Čeliković (Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica).

Sudionicima Znanstveno-stručnog skupa predstavljen je i novi peti po redu zbornik radova s posljednjih dvaju Dana Balinta Vujkova koji su održani 2015. i 2016.godine.

 

Multimedijalna večer u znaku nagrada – 20. listopada

U kontekstu valorizacije stvaralaštva u području književnosti, znanosti i publicistike i ove godine je na Danima Balinta Vujkova dodijeljeno nekoliko nagrada. One su dobitnicima uručene na multimedijalnoj večeri koja je održana 20. listopada u Velikoj vijećnici Gradske kuće.

Nagradu za životno djelo na području književnosti „Balint Vujkov Dida”, koju dodjeljuje Hrvatska čitaonica iz Subotice, dobio je književnik i kulturni djelatnik Lajčo Perušić.

Nagradu „Emerik Pavić” za najbolju knjigu u 2016. godini, koju dodjeljuje Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, dobio je povjesničar Kalmar Kuntić za knjigu „Pravni fakultet u Subotici: 1920.-1941.”, čiji je nakladnik Hrvatsko akademsko društvo iz Subotice.

Trijenalnu nagradu za najbolju knjigu poezije „Antun Gustav Matoš” za razdoblje od 2014. do 2016. godine, koju također dodjeljuje Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, pripala je knjizi „Prah obiteljske srebrnine” autora Milovana Mikovića, objavljenoj u nakladi NIU „Hrvatska riječ” iz Subotice.

U sklopu multimedijalne večeri nastupio je poznati vokalni ansambl „Brevis” iz Osijeka pod ravnanjem Antoanete Radočaj-Jerković, a u čast nagrađenog Lajče Perušića kraći nastup održala je klapa „Geta” iz Orebića.

 

Prateći programi

Knjišku produkciju između dvaju Dana Balinta Vujkova predstavila je profesorica hrvatskog jezika Ana Gaković dok je Bernadica Ivanković postavila izložbu ovih naslova u kataloškoj sobi Gradske knjižnice Subotica.

Njegujući kulturu sjećanja predstavnici hrvatskih institucija, hrvatske diplomacije i organizatora manifestacije položili su vijence na bistu Balinta Vujkova u centru Subotice.

Foto galerija

1 2 3
 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“