Dani Balinta Vujkova

8.10.2018.

Novim tehnologijama do novih čitatelja

Manifestacija Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova održana je od 3. do 6. listopada 2018. godine u Subotici u organizaciji Hrvatske čitaonice Subotica u suradnji s Gradskom knjižnicom Subotica i Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Uz već standardni prikaz godišnje knjiške produkcije Hrvata u Srbiji, te valorizacije u kontekstu dodjele književnih nagrada, ovogodišnji, sedamnaesti Dani hrvatske knjige i riječi – Dani Balinta Vujkova u Subotici, kao najveća književna manifestacija hrvatske manjinske zajednice, protekli su u znaku novih sadržaja koji su za cilj imali prezentaciju suvremenih digitalnih tehnologija koje mogu biti od pomoći u poticanju i širenju čitateljske publike, a posebice čitateljskih navika djece i mladih. Tako prošireni, četverodnevni program, uvjetovao je da manifestacija u prvi plan stavi upravo svoj raniji podnaslov Dani hrvatske knjige i riječi.

Ovogodišnja manifestacija bogatija je za nekoliko programa koji su povećali broj sudionika i proširili publiku.

srijeda, 3. X. 2018.
Gradska knjižnica Subotica
Književni salon pod nazivom „Pjevamo pjesnike”

Ovogodišnji Dani hrvatske knjige i riječi započeli su Književnim salonom u Gradskoj knjižnici Subotica naslovljenim „Pjevamo pjesnike”. Sukladno nazivu, publika Salona imala je priliku slušati uglazbljene verzije pjesama hrvatskih autora, kako onih s prostora matične domovine, tako i iz Srbije. Moderatorica večeri Nevena Mlinko uvela je publiku u ovu večer izlaganjem o ulozi umjetnosti u životu suvremenog čovjeka.

Publici su se predstavili glazbenici iz Đakova – Sanja Hajduković (vokal) i Josip Molnar (gitara) koji su izveli uglazbljene stihove Zvonimira Goloba, Maka Dizdara, Arsena Dedića… Smjenjivali su se tijekom večeri kroz pjesmu hrvatski književni jezik, kao i bunjevačka i šokačka ikavica, mogle su se čuti i pjesme izgovorene kajkavskim narječjem i mnoge druge. Pjesme hrvatskih pjesnika iz Vojvodine izvele su Nela Skenderović na klaviru i Lidija Ivković, a Martina Čeliković je uz klavirsku pratnju Ervina Čelikovića izvela pjesmu „Subotica, vridnija od zlata”. Publika se na momente rado pridružila pjevanju pjesnika.


četvrtak, 4. X. 2018.
Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo” Subotica
Narodna književnost u školi – u spomen na Balinta Vujkova Didu

U dvorani HKC „Bunjevačko kolo” u Subotici priređen je pravi sat znanja i ljubavi prema hrvatskom jeziku, knjizi i govoru. Tom prigodom okupilo se oko 400 djece, vrtićke i osnovnoškolske dobi. Osnovne škole koje su ove godine sudjelovale na XVII. Danima hrvatske knjige i riječi iz Subotice i okolice su: „Matko Vuković”, „Sveti Sava”, „Ivan Milutinović” iz Subotice i Male Bosne, „Vladimir Nazor” iz Đurđina i „Matija Gubec” iz Tavankuta, vrtići: „Marija Petković Biser”, „Marija Petković Sunčica” iz Subotice, „Petar Pan” iz Tavankuta i „Bambi” iz Male Bosne. Ove godine manifestaciji su prisustvovali i učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić” iz Sonte. Svu djecu i goste, a osobito unuku Balinta Vujkova Nelu Vujkov Prentović i praunuku Ninu Racić, pozdravila je predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković.

Koliko (ne) poznajemo bunjevački govor mogli su se svi uvjeriti tijekom kviza, koji je vodila suradnica podlistka Hrcko Vesna Huska.

Mališani vrtića „Marija Petković Biser” i učenici hrvatskih odjela OŠ „Ivan Milutinović” iz Subotice izveli su dvije predstave, po zapisima Balinta Vujkova. Bile su to priče „Najveći lopov među zvirima” i „Metluketa”.

Tijekom programa koji su vodili Katarina Ivanković Radaković i Luka Ješić, knjigu Bajke 2 predstavila je urednica knjige, te predsjednica organizacijskog odbora Dana hrvatske knjige i riječi Katarina Čeliković, koja je ujedno najavila da nije kraj bajkama i basnama, jer je Balint Vujkov zapisao oko 1.500 priča. Izbor bajki za knjigu napravio je Zlatko Romić, a svakoj školi, odnosno vrtiću, darovane su knjige za školske, odnosno vrtićke knjižnice.


četvrtak, 4. X. 2018.
Gimnazija „Svetozar Marković” Subotica
Radionica za srednjoškolce

U Gimnaziji „Svetozar Marković” u petak, 5. listopada održana je radionica na temu „Nove tehnologije u knjižnici, moguće ili ne?” koju je vodila Mirjana Nešić, viša diplomirana knjižničarka iz škole Beogradska politehnika. Tom prigodom prezentirano je kako nove tehnologije kao što su QR kodovi, proširena realnost (AR), virtualna realnost (VR) i druge mogu učiniti knjigu zanimljivijom. Zanimljivo je da su spomenute aplikacije besplatne i na taj način praktički dostupne svima. Nakon uvoda, srednjoškolci su u skupinama kroz praktični rad kreirali neki od digitalnih sadržaja.

Osim gimnazijalaca u radionici su sudjelovali i učenici iz Politehničke i Medicinske škole.


petak, 5. X. 2018.
Gradska knjižnica Subotica
Međunarodno savjetovanje knjižničara

Petak je započeo stručnim savjetovanjem za knjižničare na temu „Primjena novih tehnologija i metoda rada u radu s djecom i mladima u knjižnicama” koji je u Gradskoj knjižnici Subotica okupio oko 50 sudionika iz Srbije i Hrvatske, od kojih je njih 29-ero imalo izlaganja. Predavači su bili: Alka Stropnik (Knjižnice grada Zagreba), Ana Sudarević (Knjižnica Osnovne škole „Dubovac” Karlovac), Bernadica Ivanković (Gradska knjižnica Subotica), Biljana Davidovski i Bojana Marinčić (Narodna knjižnica Užice), Bojan Lazić (Hrvatska mreža školskih knjižničara Vukovar) Branka Mikačević i Tatjana Petrec (Narodna knjižnica „Petar Preradović” Bjelovar), Dragana Marinković (Knjižnica „Dimitrije Tucović” Lazarevac), Dušanka Papić (Narodna knjižnica „Veljko Petrović” Bačka Palanka), Elizabeta Georgiev (Narodna knjižnica „Detko Petrov” Dimitrovgrad), Janja Severović (Gradska knjižnica „Ante Kovačić” Zaprešić), Jasna Milošević i Snežana Vulić (Narodna knjižnica „Radislav Nikčević” Jagodina), Milana Bajkin i Dunja Brkin Trifunović (Narodna knjižnica „Jovan Popović” Kikinda), Mirjana Nešić (Beogradska politehnika Beograd), Niko Cvjetković i Kristian Benić (Gradska knjižnica Rijeka), Petra Dravinski (Knjižnica i čitaonica „Fran Galović” Koprivnica), Rita Fleis (Gradska knjižnica Subotica), Vera Mihailović i Marijana Nikolić (Gradska knjižnica u Novom Sadu), Violeta Đorđević i Jasna Brkić (Knjižnice grada Beograda), Violeta Stojmenović (Narodna knjižnica Bor) i Vladimir Simić (Gradska knjižnica „Vladislav Petković Dis” Čačak).

Savjetovanje je bila prigoda i za umrežavanje knjižničara te uspostavu suradnje na nekim novim projektima.

U sklopu Dana, u Knjižnici je već po običaju priređena i prigodna izložba knjiga i periodike iz godišnje produkcije Hrvata u Srbiji.


petak, 5. X. 2018.
Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo” Subotica
Multimedijalna večer i dodjela nagrada

Tradicionalno, Dani hrvatske knjige i riječi su godišnja prigoda za dodjelu književnih nagrada na području književnosti vojvođanskih Hrvata. One su nagrađenima uručene na središnjem događaju manifestacije, Multimedijalnoj večeri, koja je održana u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo”. Najznačajnije priznanje, nagrada za životno djelo na području književnosti, koju dodjeljuje Hrvatska čitaonica, ove je godine pripala književniku i publicistu vlč. Marku Kljajiću. Osim četiri knjige poezije, Kljajić je autor nekoliko knjiga o mjestima u Srijemu u kojima je službovao kao svećenik, bilježeći ne samo kulturnu povijest već prateći sve što je proživljavao hrvatski narod u njima.

Nagradu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata „Emerik Pavić” za najbolju knjigu objavljenu tijekom 2017. godine dobio je povjesničar Robert Skenderović, autor knjige „Povijest podunavskih Hrvata (Bunjevaca i Šokaca): od doseljavanja do propasti Austro-Ugarske monarhije”. Knjiga je objavljena u sunakladi ZKVH-a i Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest u Slavonskom Brodu.

Trijenalna nagrada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata „Iso Velikanović” za najbolju knjigu proze u razdoblju od 2015. do 2017. pripala je zbirci kolumni „Ispovijest crkvenog pauka” vlč. Dragana Muharema objavljenoj u nakladi Katoličkog društva „Ivan Antunović” iz Subotice.

Multimedijalnoj večeri, među ostalima, nazočio je i veleposlanik Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota koji je istaknuo kako ovakve manifestacije, ali i dodjele nagrada za izuzetne prinose u zajednici, čuvaju kulturu i pridonose opstojnosti Hrvata u Srbiji.

U okviru Multimedijalne večeri nastupili su ženska pjevačka skupina „Prelje” HKC „Bunjevačko kolo” i komorni zbor „Collegium musicum catholicum” iz Subotice, dok je poeziju nagrađenog Marka Kljajića kazivala Katica Naglić iz Surčina.


Knjiška produkcija

Knjišku produkciju „Od Dana do Dana” analizirala je profesorica književnosti Klara Dulić. Tijekom ovog razdoblja tiskano je ukupno trideset naslova što je na dosadašnjoj prosječnoj razini s kojom možemo biti zadovoljni.


Objava knjiga

U povodu Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova objavljene su dvije knjige koje su ukratko predstavljene i na Multimedijalnoj večeri.

1. Bajke 2 Balinta Vujkova – u sunakladi Hrvatske čitaonice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a u sklopu projekta objave Izabranih djela B. Vujkova; izbor je izvršio Zlatko Romić, urednica je Katarina Čeliković, a recenzentica dr. sc. Sanja Vulić iz Zagreba. Korektura je rad Mirka Kopunovića, a likovna oprema Darka Vukovića.U knjizi Bajke 2 na 450 stranica sabrane su bajke zapisane na panonskom području od Gradišća u Austriji do karaševskohrvatskih sela u rumunjskom dijelu Banata, a nadasve je zanimljivo pratiti dijalektno bogatstvo, ali i neke stalne izoglose u jedinstvu različitosti koje nam ova knjiga pruža.

2. Dani hrvatske knjige i riječi: zbornik radova 2017. – u sunakladi Hrvatske čitaonice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

Kako ukazuje naslov, riječ je o zborniku radova sa znanstveno-stručnog skupa koji je održan u listopadu 2017. godine u sklopu manifestacije Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova. Skup je okupio predavače iz Srbije, Mađarske, Austrije i Hrvatske, a organiziran je skupa sa Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj i Šokačkom granom iz Osijeka.

Sudionici skupa su se bavili temama vezanim za književnost, jezik i kulturu Hrvata u Podunavlju, ali i temama vezanim uz hrvatsku književnost i jezik općenito. U zborniku je na 274 stranice zastupljeno dvadeset radnji podijeljenih u dvije tematske cjeline: „Jezikoslovne teme” i „Kulturološki diskursi” – kroz književne i povijesne oglede. Urednica zbornika je Katarina Čeliković, koja u pogovoru, među ostalim, navodi kako radovi zastupljeni u ovoj knjizi predstavljaju „značajne prinose u valorizaciji književne i povijesne baštine čime organizatori doista čine velike pomake ako znamo da je skup ovakve vrste rijetkost u vojvođanskih Hrvata”.

Zbornik je likovno opremio Darko Vuković.


Polaganje vijenaca na bistu Balinta Vujkova

Organizatori, dužnosnici i poštovatelji Balinta Vujkova položili su u petak, 5. X. vijence na njegovu bistu koja se nalazi u „parku književnika” pokraj Gradske kuće.


subota, 6. X. 2018.
Osnovna škola „Sveti Sava” Subotica
Akreditirani seminar za nastavnike

Dani su završeni u subotu akreditiranim seminarom za odgojitelje, učitelje, nastavnike i profesore koji je za cilj imao upoznati ih s mogućnostima primjene novih tehnologija u svakodnevnom radu s djecom i mladima. Predavačice su bile knjižničarke mr. Alka Stropnik i Ana Sudarević iz Zagreba. Polaznici, njih oko 25, imali su prilike isprobati besplatne aplikacije koje bi im trebale značajno olakšati izvedbu nastave te je istodobno učiniti i interesantnijom. U organizaciji seminara sudjelovalo je i Hrvatsko nacionalno vijeće, a akreditiran je od strane Pedagoškog zavoda Vojvodine.


Održavanje ovogodišnjih Dana hrvatske knjige i riječi – Dana Balinta Vujkova financijski su pomogli Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.Foto galerija

1 2 3
 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“