Dani Balinta Vujkova

21.10.2019.

Čak pet dana traju XVIII. dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova 23. – 27. listopada 2019.XVIII. dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova bit će održani od 23. do 27. listopada 2019. godine u Subotici. Kompleksan i bogat program manifestacije nudi široku lepezu programa koji ima za cilj približiti knjigu i materinski jezik svim dobnim skupinama.

Manifestacija počinje programom usrijedu, 23. listopada2019. godine kada će u Gradskoj knjižnici Subotica u 19 sati biti održan Književni salon. Tom prilikom bit će predstavljeno četveroknjižje Izabrana djela I. – IV. Miroslava Slavka Mađera, rodom Srijemca iz Hrtkovaca. S ovim kapitalnim projektom upoznat će nas dr. Hrvojka Mihanović-Salopek, znanstvena savjetnica HAZU-a i članica Društva hrvatskih književnika te Ivan Stipić iz Slavonskog Broda, doktorand na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Drugi dan je posvećen obrazovanju i nastavi na hrvatskom jeziku te su zakazana dva programa za osnovce i vrtiće odnosno program za srednjoškolce.

U četvrtak, 24. listopada 2019. u 13 sati u velikoj dvorani HKC Bunjevačko kolo bit će priređen program pod nazivom Narodna književnost u školi- u spomen na Balinta Vujkova Didu. Toga dana okupit će se oko 350 djece iz vrtića i osnovnih škola gdje se nastava odvija na hrvatskom jeziku ili gdje se sluša predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture iz Subotice, Male Bosne, Tavankuta, Đurđina, Žednika ali i Plavne i Vajske.

Za njih će djeca iz vrtića Petar Pan iz Tavankuta izvesti igrokaz Turci i Bunjevac u dugačkoj košulji dok će učenici OŠ Matko Vuković iz Subotice odigrati predstavu Careva puna vreća laži. Pored dramatizacije narodnih pripovijetki koje je zapisao Balint Vujkov čut ćemo i članove Dječjeg tamburaškog orkestra Festival bunjevački pisama a predstavit ćemo i novu knjigu tiksanu za ovu prigodu, treću knjigu iz edicije Izabrana djela Balinta Vujkova pod nazivom Bajke 3 koja će biti i podijeljena vrtićkim i školskim knjižnicama. Očekujemo i dolazak Balintovih nasljednica, njegovih unuka a planiramo i jednu interesantnu igricu, kviz u cilju očuvanja našeg narodnog govora bunjevačke i šokačke ikavice.

Istoga dana, u četvrtak, 24. listopada 2019. godine u 18 sati u Gimnaziji „Svetozar Marković” u Subotici bit će održana radionica za srednjoškolcevna temu „Razlikovni rječnik srpskoga i hrvatskoga jezika”. Uvodnu riječ održat će prof. dr. Tomislav Ćužić, lektor hrvatskoga jezika s Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dok će interaktivni kviz uz pomoć pametnih telefona i tableta te suvremenih tehnologija organizirati Bernadica Ivanković

Pored učenika subotičke Gimnazije ovom interesantnom satu hrvatskoga jezika prisustvovat će i učenici Politehničke te Medicinske škole.

Dvodnevni znanstveno-stručni skup, koji se bavi velikanima riječi, napose onima koji su neumorno skupljali narodnu književnu baštinu, bit će održan u petak, 25. i subotu, 26. listopada 2019. godine u čitaonici Gradske knjižnice Suboticas početkom u 9 sati. U skupu sudjeluje dvadeset i jedan predavač iz Srbije, Hrvatske, Austrije i Mađarske.

U okviru ovoga skupa u subotu, 26. listopada 2019. u 11 sati bit će održan okrugli stol na temu Književnosti u prijevodu – kao mostovi suradnje u kojem sudjeluju vojvođanski zavodi za kulturu manjinskih zajednica, te njihovi predstavnici.
Cilj je ukazati na modele dosadašnje suradnje ali i na buduće, bez kojih nema prožimanja ni kultura ni jezika.

Prilikom održavanja skupa bit će priređena i IZLOŽBA KNJIŽEVNIH ČASOPISA (i dječjih i onih za mlade) I IZBOR KNJIGA na jezicima pet manjinskih zavoda.

U program ove manifestacije uključen je i Stručni skup odgojitelja, učitelja razredne nastave, učitelja i nastavnika predmetne nastave na hrvatskom jeziku u Vojvodini pod nazivom Škola kao učeća zajednica u kojem sudjeluje i Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske. Seminar će biti održan u subotu, 26. i nedjelju, 27. listopada 2019. godine u Osnovnoj školi Matko Vukoviću Subotici.

I ove godine Organizacijski odbor predstavlja dvije nove knjige, Bajke 3 u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova i zbornik radova s prošlogodišnjeg međunarodnog savjetovanja knjižničara. Nastavlja se praćenje knjiške produkcije, pripremaju se izložbe.

Popularna Multimedijalna večer, u petak, 25. listopada 2019. godine u Velikoj vijećnici Gradske kuće s početkom u 19 sati, bit će u znaku dodjela nagrada za životno djelo na području književnosti koja ove godine ide u ruke književniku MIRKU KOPUNOVIĆU, te dviju nagrada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata – „Emerik Pavić” za najbolju knjigu u 2018. i trijenalna nagrada „Tomo Vereš” za najbolju knjigu u području znanosti i publicistike 2016.-2018. Ove godine Hrvatska čitaonica će po prvi put dodijeliti i posebno priznanje za nakladnički pothvat.

U okviru pratećeg programa izložbom u Gradskoj knjižnici Subotica bit će predstavljena knjiška produkcija Hrvata u Vojvodini između dvaju Dana hrvatske knjige i riječi a kao i svake godine okupit ćemo se u petak, 25. listopada 2019. godine u 14 sati kod biste Balinta Vujkova u centru grada, pokraj Gradske kuće kako bi položili vijence.

Ovako kompleksan program, koji se odvija tijekom pet dana organizira Hrvatska čitaonica, a suorganizatori su Gradska knjižnica Subotica, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatsko nacionalno vijeće, a partner u pripremi znanstveno-stručnoga skupa je Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj.

Manifestaciju su podržali: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“