Dani Balinta Vujkova

29.9.2020.

XIX. Dani hrvatske knjige i riječi, dani Balinta Vujkova uz mjere epidemiološke zaštite

Organizacijski odbor devetnaestih po redu Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova odlučio je ovu, gotovo dva desetljeća dugu, najveću književnu manifestaciju u ovdašnjih Hrvata, organizirati poštujući i prateći preporuke i mjere svih nadležnih tijela u vezi s epidemiološkim mjerama zaštite od širenja zaraze koronavirusa. Tako će se ova priredba održati u više dana (26. 09. - 9. 10. 2020.) na više lokacija i na različite, sada prikladne načine uz veći broj suorganizatora za različite vrste publike i sudionika.

Dane hrvatske knjige i riječi otvorit će 26. rujna 2020. godine stručni skup za prosvjetne djelatnike pod nazivom „Organizacija rada tijekom izvanrednog stanja u odgojno-obrazovnim i obrazovno-odgojnim ustanovama” u prostorijama Etno-salaša Balažević u Tavankutu. O aktualnoj temi govorit će sedam predavača, a program organizira Fondacija za razvoj hrvatske zajednice u Srbiji Cro- Fond i Odbor HNV-a za obrazovanje.

Popularni program za učenike pod nazivom Narodna književnost u školi, u spomen na Balinta Vujkova Didu ove će godine činiti virtualni javni sat hrvatskoga jezika u četvrtak, 1. listopada 2020. godine, u koji će se škole uključiti preko YouTube kanala Hrvatske čitaonice. Tom prigodom bit će predstavljena nova, četvrta knjiga Izabranih djela Balinta Vujkova pod nazivom Pripovitke 1 koja će biti dostavljena svim školskim i vrtićkim knjižnicama. Na virtualnom satu djeca će moći vidjeti i snimku predstave Razlinkavi zec u izvedbi učenika OŠ „Matija Gubec” iz Tavankuta.

Bijenalni, međunarodni stručni skup knjižničara „Čitanjem do uključenosti” bit će također održan virtualno u cilju zaštite i sigurnosti svih sudionika te zbog nepredvidljive epidemiološke situacije vezane uz covid-19. Skup će biti održan 2. listopada 2020. godine s početkom u 9 sati putem ZOOM platforme kojom koordinira Zagrebačko knjižničarsko društvo. Nakon dva plenarna izlaganja iz Srbije i Hrvatske, u skupu će sudjelovati trideset petero izlagača, a prijavljeno je i više od 100 sudionika koji će pratiti skup. I ovaj će skup sva predavanja objaviti u zborniku radova, a zajednički ga organiziraju Zagrebačko knjižničarsko društvo, Hrvatska čitaonica, Gradska knjižnica Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

U srijedu, 7. listopada 2020. godine, održava se Književni salon koji će biti biti posvećen časopisu za književnost i umjetnost „Nova riječ” i književnoj produkciji koja se tradicionalno predstavlja pod nazivom Od Dana do Dana.

Tradicionalna Multimedijalna večer bit će u znaku dodjela dviju nagrada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata – nagrade Emerik Pavić za najbolju knjigu u 2019. godinu i trijenalne nagrade Antun Gustav Matoš za najbolju knjigu poezije u razdoblju od 2017. do 2019. godine. Jednoglasna je odluka Organizacijskog odbora Dana hrvatske knjige i riječi,d ana Balinta Vujkova da ove godine nagradu za životno djelo na području književnosti dobije Matija Molcer, pijanist, skladatelj, pjesnik, prevoditelj, slikar, kritičar i publicist. Ovim programom u petak, 9. listopada 2020. godine, s početkom u 19 sati u Gradskoj knjižnici Subotica završavaju ovogodišnji XX. Dani hrvatske knjige i riječi, dani Balinta Vujkova.

Prije ove večeri, u 18 sati, bit će položeno cvijeće na bistu Balinta Vujkova u središtu Subotice čime se želi očuvati kultura sjećanja prema našim velikanima.

Organizacijski odbor i ove godine predstavlja dvije nove knjige, Pripovitke 1 u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova i zbornik radova s prošlogodišnjeg međunarodnog znanstveno-stručnog skupa.

Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“