Dani Balinta Vujkova

28.10.2019.

„Punoljetstvo” najveće književne manifestacije Hrvata u Srbiji

Svoje ovogodišnje, „punoljetno” (osamnaesto) izdanje Dani hrvatske knjige i riječi, dani Balinta Vujkova dočekali su kao peterodnevna manifestacija (od srijede, 23. listopada 2019. godine do nedjelje, 27. listopada 2019. godine) s bogatim programom kojim se knjiga i materinski jezik/govor želi približiti različitim skupinama – od djece, preko mladih do odraslih.

Započeti prije osamnaest godina kao dvodnevna manifestacija posvećena u prvom redu valorizaciji i multimedijalnoj „obradi” književno-jezične sakupljačke ostavštine Balinta Vujkova, Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova su tijekom godina, uz dopunsku odrednicu u nazivu, znatno proširili svoj program i broj sudionika, te samim time i svoj značaj, što je za rezultat imalo i to da ih Hrvatsko nacionalno vijeće proglasi jednom od manifestacija od posebnog značaja za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji. Danas tu manifestaciju organizacijski podupiru uz originalnog pokretača, Hrvatsku čitaonicu iz Subotice, i Gradska knjižnica Subotica, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata te odnedavno i Hrvatsko nacionalno vijeće.


23. listopada 2019. godine
čitaonica Gradske knjižnice Subotica
Književni salon

Manifestacija je započela u srijedu Književnim salonom u čitaonici Gradske knjižnice Subotica na kojem je predstavljeno četveroknjižje Izabrana djela I. – IV. Miroslava Slavka Mađera, rodom Srijemca iz Hrtkovaca. O ovom kapitalnom projektu govorili su dr. Hrvojka Mihanović-Salopek, znanstvena savjetnica HAZU-a i članica Društva hrvatskih književnika, Ivan Stipić iz Slavonskog Broda, doktorand na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.


24. listopada 2019. godine
HKC „Bunjevačko kolo” u Subotici
Narodna književnost u školi- u spomen na Balinta Vujkova Didu

Drugi dan XVIII. dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova bio je rezerviran za programe za djecu i mladež. U velikoj dvorani HKC „Bunjevačko kolo” priređen je program pod nazivom Narodna književnost u školi- u spomen na Balinta Vujkova Didu na kojem je prisustvovalo oko 300 djece koji idu u vrtić ili pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku odnosno slušaju predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u Subotici, Maloj Bosni, Tavankutu, Đurđinu i Žedniku. Kao i prethodnih godina, u programu su izvedene dramatizacije narodnih pripovjedaka na narodnom govoru. Tako su djeca iz vrtića „Petar Pan”iz Tavankuta izvela igrokaz Turci i Bunjevac u dugačkoj košulji dok su učenici OŠ „Matko Vuković”iz Subotice odigrali predstavu Careva puna vreća laži. Nastupili su i članovi Dječjeg tamburaškog orkestra Festival bunjevački pisama koji su sa solistima izveli nekoliko narodnih pjesama. Ovom prigodom Katarina Čeliković i Bernadica Ivanković, organizirale su interesantan kviz za prisutnu djecu u kojem su provjerili svoje znanje narodnih govora, bunjevačke i šokačke ikavice. Organizatori su i ove godine priredili predstavljanje nove knjige tiksane za ovu prigodu, treće knjige iz edicije Izabrana djela Balinta Vujkova pod nazivom Bajke 3 koja je i svečano uručena vrtićkim i školskim knjižnicama.


24. listopada 2019. godine
Gimnazija „Svetozar Marković” u Subotici
Radionica za srednjoškolce

U Gimnaziji „Svetozar Marković” u Subotici održana je radionica za srednjoškolce na temu „Razlikovni rječnik srpskoga i hrvatskoga jezika”. Uvodnu riječ održao je prof. dr. Tomislav Ćužić, lektor hrvatskoga jezika s Filozofskog fakulteta u Novom Sadu nakon kojeg su učenici uz pomoć pametnih telefona i tableta sudjelovali u interaktivnom kvizu koji je priredila Bernadica Ivanković.

Na ovom nešto drugačijem ali prije svega zabavnom satu hrvatskoga jezika prisustvovali su učenici škola u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku, učenici iz subotičke Gimnazije „Svetozar Marković”,Politehničke i Medicinske škole.


25. listopada 2019. godine
Velika vijećnica Gradske kuće
Multimedijalna večer

Nagrada za životno djelo Mirku Kopunoviću

Književnik Mirko Kopunović iz Subotice ovogodišnji je dobitnik Nagrade za životno djelo na području književnosti, koju dodjeljuje Hrvatska čitaonica, odnosno Organizacijski odbor Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova, a sastoji se od plakete i novčanog iznosa.

Posebno priznanje Hrvojki Mihanović-Salopek

Organizacijski odbor XVIII. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova odlučio je ove godine dodijeliti i Posebno priznanje za iznimno nakladničko ostvarenje. Ovu je nagradu dobila dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek za stručno priređeno četveroknjižje Izabranih djela Srijemca, rođenog Hrtkovčanina Miroslava Slavka Mađera, tiskanog u sunakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice i Društva hrvatskih književnika Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski od 2014. do 2019. godine.

Nagrade ZKVH-a

Nagrada za najbolju knjigu u prošloj, 2018. godini, koja nosi ime „Emerik Pavić”, dobila je znanstvena monografija Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca koju je uredila prof. dr. sc. Milana Černelić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Trijenalnu nagradu ZKVH-a „Tomo Vereš” za najbolje djelo iz područja znanosti dobila je knjiga Povijest podunavskih Hrvata (Bunjevaca i Šokaca) od doseljavanja do propasti Austro-Ugarske Monarhije čiji je autor povjesničar dr. sc. Robert Skenderović.

O knjiškoj produkciji Hrvata iz Vojvodine nastaloj između dvaju Dana upoznao nas je Davor Bašić Palković. Kao ilustracija ovoj analizi doprinela je i istoimena izložba Bernadice Ivanković postavljena u kataloškoj sobi ispred čitaonice Gradske knjižnice Subotica.

Gosti s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu

Specijalni gosti Multimedijalne večeri bili su članovi Akademskog zbora Učiteljskog fakulteta u Zagrebu koji su izveli mjuzikl Tajna s tavana. Nazočnima se obratio i dekan Učiteljskog fakulteta prof. dr. sc. Siniša Opić koji je naveo kako je jedna od misija zagrebačkog Sveučilišta, kojemu pripada i ovaj fakultet, razvijanje znanosti i umjetnosti za druga sveučilišta, sastavnice i udruge izvan Hrvatske.


25. – 26. listopada 2019. godine
čitaonica Gradske knjižnice Subotica
Znanstveno-stručni skup

Treći dan XVIII. dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova započeo je dvodnevnim znanstveno-stručnim skupom u čitaonici Gradske knjižnice Subotica koji se bavio velikanima riječi, napose onima koji su neumorno skupljali narodnu književnu baštinu. U radu skupa sudjelovao je dvadeset i jedan predavač iz Srbije, Hrvatske i Mađarske.

Tom je prigodom predstavljen i novi zbornik radova s prošlogodišnjeg međunarodnog savjetovanja knjižničara u okviru Dana hrvatske knjige i riječi.

Toga je dana položeno cvijeće na bistu Balinta Vujkova u parku kod Gradske kuće u Subotici.

Sudionici znanstveno-stručnog skupa posjetili su Tavankut i Galeriju naive u tehnici slame.


26. listopada 2019. godine
čitaonica Gradske knjižnice Subotica
Okrugli stol na temu Književnosti u prijevodu – kao mostovi suradnje

Na temu prevođenja književnih djela na okruglom stolu u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici sudjelovali su predstavnici vojvođanskih zavoda za kulturu manjinskih zajednica. Pomoćnik pokrajinskog tajnika za kulturu i javno informiranje, zadužen za kulturno naslijeđe, Milan Micić uputio je riječi pozdrava i pohvalio zajednički nastup pokrajinskih zavoda koji su napunili deset godina aktivnog djelovanja.


26. – 27. listopada 2019. godine
Osnovna škola „Matko Vuković” u Subotici
Stručni skup „Škola kao učeća zajednica”

Stručni skup odgojitelja, učitelja razredne nastave, učitelja i nastavnika predmetne nastave na hrvatskom jeziku pod nazivom „Škola kao učeća zajednica” u sklopu manifestacije Dani hrvatske knjige i riječi, dani Balinta Vujkovaodržan je 26. i 27. listopada u OŠ „Matko Vuković” u Subotici. Stručni skup je imao za cilj jezično stručno usavršavanje polaznika, kojih je bilo oko 40, kroz različite metode poučavanja i oblika rada odnosno kroz predavanja, radionice i samostalni rad polaznika.

Organizatori skupa su, uz Hrvatsku čitaonicu, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatsko nacionalno vijeće iz Subotice, a suorganizator Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske.


Nove knjige

1. Bajke 3 u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova

2. Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova : Zbornik radova 2018.


Manifestaciju su podržali: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.
 

Foto galerija

1 2
 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“