Dani Balinta Vujkova

4.10.2021.

Jubilarni, 20. dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova (5. – 8. X. 2021.)

Organizacijski odbor 20. po redu Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova ovogodišnju manifestaciju drugu godinu zaredom priprema uz brojna pitanja i prepreke vezane uz epidemiološke mjere zaštite od širenja zaraze koronavirusa. Tijekom Dana, od 5. do 8. listopada 2021. godine, bit će priređeno više programa, svaki za različitu ciljnu skupinu, na različitim lokacijama u Vojvodini, u dvojakom obliku – uz poštivanje mjera susreti „uživo” i virtualna varijanta. Priredbe u okviru ove manifestacije održat će se u Subotici, Novom Sadu i Sonti.

Jubilarni 20. Dani hrvatske knjige i riječi, dani Balinta Vujkova bit će otvoreni Književnim salonom u utorak, 5. listopada 2021. godine u Gradskoj knjižnici u Novom Sadu, dok će se popularni program pod nazivom Narodna književnost u školi, u spomen na Balinta Vujkova Didu u vidu sata hrvatskog jezika ove godine održati u srijedu 6. listopada 2021. godine u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić” u Sonti. Za učenike, osnovnih i srednjih škola, pripremljen je vrlo zanimljiv program koji će moći vidjeti na YouTube kanalu Hrvatske čitaonice. Ovaj je program tematski posvećen 100. obljetnici rođenja književnika i skladatelja Pavla Bačića te će tim povodom za učenike biti prikazano koncertno čitanje komada Mala Vesna u izvedbi studenata glume Umjetničke akademije u Osijeku.

U četvrtak, 7. listopada 2021. godine u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo” u Subotici s početkom u 19 sati Hrvatsko kazalište iz Pečuha izvest će predstavu Bunjevački blues, saga o svitu koji nestaje. Ulaz je slobodan.

Znanstveno-stručni skup planiran je za petak, 8. listopada 2021. godine u Gradskoj knjižnici Subotica od 9 do 14 sati na kojem će teme biti posvećene književno-jezičnoj te kulturno-povijesnoj baštini i suvremenim kulturnim praksama i diskursima. Način održavanja skupa ovisit će o epidemiološkoj situaciji te je moguće uz uživo sudjelovanje i virtualno predstavljanje putem ZOOM platforme. Znanstveno-stručni skup pratit će i izložba knjiške produkcije Hrvata u Vojvodini između dvaju Dana koja će biti postavljena u kataloškoj sobi subotičke knjižnice. Nakon skupa oko 14:30 sati bit će položeni vijenci na bistu Balinta Vujkova u parku pokraj Gradske kuće.

Izložba i književne nagradeu petak, 8. listopada 2021. godine s početkom u 19 sati bit će otvorena izložba 150 godina Bunjevačkih i Šokačkih Novina i VileNa ovogodišnjoj multimedijalnoj večeri, nakon otvorenja izložbe, u petak 8. listopada 2021. godine u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, bit će uručene i književne nagrade. Hrvatska čitaonica Subotica dodijelit će nagradu za životno djelo pjesniku i knjižničaru Lazaru Franciškoviću, dok će Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata uručiti nagrade „Emerik Pavić” za najbolju knjigu tiskanu u 2020. godini te „Iso Velikanović” za najbolje prozno djelo u razdoblju 2018. – 2020. Program će imati i svoj slavljenički dio povodom dva desetljeća održavanja ove manifestacije u kojem će nastupiti recitatori i glazbenici.

Novi naslovi

Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova donose dva nova naslova: objavljuje se zbornik radova s prošlogodišnjeg Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa 2020. – „Čitanjem do uključenosti” te Pripovi(je)tke 2, peta knjiga u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova.

Uz Hrvatsku čitaonicu Subotica suorganizatori najveće književne manifestacije Hrvata u Vojvodini su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Gradska knjižnica Subotica uz potporu Hrvatskoga nacionalnog vijeća.

Manifestaciju su podržali: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

 

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“