Dani Balinta Vujkova

11.10.2021.

Uspješno održani jubilarni 20. dani hrvatske knjige i riječi, dani Balinta Vujkova

S bogatim, četverodnevnim programom u tri mjesta, Subotici, Novom Sadu i Sonti, od 5. do 8. listopada 2021. godine održani su jubilarni, 20. Dani hrvatske knjige i riječi, dani Balinta Vujkova. Program ovogodišnjeg izdanja najveće književne manifestacije ovdašnjih Hrvata priređen je u znaku jubileja, a glede epidemioloških izazova, mahom uživo uz poneke virtualne sadržaje uz pridržavanje epidemioloških mjera zaštite od širenja zaraze koronavirusa. Ova je manifestacija održana i u znaku velikog jubileja – 50. obljetnice Vukove nagrade Balintu Vujkovu.


Književni salon, 5. listopada 2021. godine, Gradska knjižnica u Novom Sadu
 
Jubilarne 20. Dane hrvatske knjige i riječi, dane Balinta Vujkova je otvorio Književni salon u Gradskoj knjižnici u Novom Sadu, gdje su predstavljene dvije nove knjige tiskane u povodu Dana: Pripovi(je)tke 2, peta knjiga u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova i zbornik radova s prošlogodišnjeg međunarodnog znanstveno-stručnog skupa knjižničara – Čitanjem do uključenosti. Predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković predstavila je zbornik radova, a potom je o zborniku, ali i izazovima u komunikaciji s djecom tijekom epidemije govorila voditeljica Dječjeg odjela Gradske knjižnice u Novom Sadu Katarina Novaković, sudionica ovog znanstveno-stručnog skupa knjižničara.

Predsjednica Organizacijskog odbora manifestacije i stručna suradnica u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković predstavila je projekt tiskanja Izabranih djela Balinta Vujkova te najnoviju, 5. knjigu u tom nizu.


Narodna književnost u školi, 6. listopada 2021. godine, Sonta
 
Program Narodna književnost u školi, u spomen na Balinta Vujkova - Didu u sklopu 20. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova ove godine održan je u Sonti. Djeca koja pohađaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u mjesnoj OŠ „Ivan Goran Kovačić” sudjelovala su u prigodnom programu koji su im priredile gošće iz Subotice – predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković, predsjednica Organizacijskog odbora Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova Katarina Čeliković, asistentica u obrazovanju iz Hrvatskog nacionalnog vijeća Nataša Stipančević i urednica Hrcka Željka Vukov. Osim zanimljivih igara na temu jezika i književnosti, te kviza o poznavanju šokačkog govora, djeca su premijerno vidjela snimljenu predstavu Mala Vesna Pavla Bačića.

Istoga dana, a neki i u isto vrijeme, učenici koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili izučavaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture diljem Vojvodine gledali su pripremljen online sat hrvatskog jezika. On se može vidjeti na YouTube kanalu Hrvatske čitaonice pod nazivom Narodna književnost u školi 2021 HD na linku
Ovaj je program tematski posvećen 100. obljetnici rođenja književnika i skladatelja Pavla Bačića. Tim povodom je prikazano koncertno čitanje komada Mala Vesna u izvedbi studenata glume na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku pod vodstvom mentorice prof. art. Tatjane Bertok-Zupković.


Predstava Hrvatskog kazališta iz Pečuha, 7. listopada 2021. godine,
Subotica

U velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo” u Subotici Hrvatsko kazalište iz Pečuha izvelo je predstavu Bunjevački blues, saga o svitu koji nestaje. Bunjevački blues rađen je po proznom tekstu Tomislava Žigmanova, a u dramatizaciji danas pokojnog hrvatskog glumca, podrijetlom iz Subotice Vlatka Dulića, dok režiju potpisuje Slaven Vidaković.

Kroz desetak osobnih priča, a posredstvom glavnih protagonista Tome i Lozike, predstava nastoji prikazati život i iskustva bunjevačkih Hrvata u Bačkoj, koji su često bili u situacijama trpjeti nevolje, uslijed velikih povijesnih preokreta, ali i obiteljskih nedaća. Predstava je igrana na bunjevačkoj ikavici.
 
Tekst je prvi puta uprizoren 2013. u produkciji zagrebačke Glumačke družine Histrion, a pečuška izvedba premijeru je imala početkom 2020. godine. Ulaz za publiku bio je besplatan.


Znanstveno-stručni skup, 8. listopada 2021. godine, Subotica

U Gradskoj knjižnici Subotica održan je Znanstveno-stručni skup na kojem su teme bile posvećene književno-jezičnoj te kulturno-povijesnoj baštini i suvremenim kulturnim praksama i diskursima. Na skupu je sudjelovao 21 izlagač (19 je predstavilo radove) iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Austrije. Skup je održan dvojako, uz uživo sudjelovanje i virtualno predstavljanje putem ZOOM platforme kojom je koordinirala Gradska knjižnica Subotica.

Plenarna izlaganja održali su Tomislav Žigmanov (Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica) i Emina Berbić Kolar (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku).

Predavači su bili: Filip Galović (Katoličko sveučilište Zagreb), Mario Bara (Katoličko sveučilište Zagreb), Zlatko Romić (Subotica), Đuro Vidmarović (Zagreb), Ladislav Heka (Pravni fakultet Sveučilišta u Segedinu), Tamara Jurkić Sviben (Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Klara Dulić Ševčić (Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica), Lilla Anna Trubics (Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj), Katja Bakija (Sveučilište u Dubrovniku), Biserka Goleš Glasnović (Osnovna škola „Tituša Brezovačkog”, Zagreb), Robert Hajszan (Panonski institut, Pinkovac), Vladimir Nimčević (Subotica), Martina Kolar Billege, Vesna Budinski, Ana Ladan (Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Ante Bežen (Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Silvestar Balić (Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj), Katarina Čeliković (Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica), Vlasta Markasović (Ekonomska i trgovačka škola „Ivana Domca”, Vinkovci),Mirko Ćurić (Srednja strukovna škola „Antuna Horvata”, Đakovo) i Ivan Stipić (Sveučilište u Slavonskom Brodu).

Radovi će biti objavljeni u zborniku.


Položeni vijenci na spomen-bistu Balinta Vujkova, 8. listopada 2021. godine, Subotica

Nakon znanstveno-stručnog skupa, položeno je cvijeće na spomen-bistu Balinta Vujkova u centru grada pokraj Gradske kuće. Odajući tako počast velikom sakupljaču narodne književne baštine – Balintu Vujkovu, u programu su sudjelovale institucije hrvatske zajednice, Gradska knjižnica Subotica i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici.


Izložba povodom 150. obljetnice Bunjevačkih i šokačkih novina i Vile pokretača i urednika Ivana Antunovića, 8. listopada 2021. godine, Subotica 
U povodu značajnog jubileja, a u okviru projekta Godine novog preporoda u Predvorju Gradske kuće u Subotici, otvorena je izložba 150 godina Bunjevačkih i Šokačkih Novina i Vile, autorice Katarine Čeliković (Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata).


Multimedijalna večer i dodjela književnih nagrada, 8. listopada 2021. godine, Subotica
 
Na ovogodišnjoj multimedijalnoj večeri, u sklopu završetka jubilarnih 20. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, uručene su književne nagrade.

Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova za životno djelo na području književnosti dobio je pjesnik i knjižničar Lazar Francišković (1948. – 2021.) iz Subotice. Francišković je autor desetak knjiga (poezija, proza, eseji, publicistika). Francišković slovi za vrsnoga stilista i pjesnika samosvojne lirike, koju tvori bez suvišnih naracija, sa snažnom metaforikom, gdjekad s nanosom meditativnosti i kontemplativnosti.Identitet srijemskih Hrvata kroz prizmu tradicijske baštine glavne urednice dr. sc. Milane Černelić, čiji su sunakladnici Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, FF-press i ZKVH. Monografija je nastala kao rezultat etnoloških istraživanja među srijemskim Hrvatima koje su provodili studenti etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu.Iso Velikanović” za najbolje prozno djelo u razdoblju 2018. – 2020. dobio je hrvatski pisac rodom iz Monoštora Ivan Vidak za roman Radio Siga, objavljen u nakladi zagrebačkog Sandorfa.(Nevena Mlinko, Marija Kovač, Bernadica Ivanković), tamburaši HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice i zbor HKPD-a Jelačićiz Petrovaradina.
Ovom prigodom uručene su i zahvalnice institucijama i pojedincima koji su podržavali ovu manifestaciju.


Knjiška produkcija i izložba knjiga

Knjišku produkciju i ove je godine pratio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata uz potporu novinara Hrvatske riječi Davora Bašića Palkovića koji je sačinio i analitički prikaz te ga predstavio na Multimedijalnoj večeri.
Izložbu knjiške produkcije u Gradskoj knjižnici Subotica priredila je Bernadica Ivanković.


Naklada

Organizacijski odbor nastavlja s nakladničkom djelatnosti. Za ovogodišnje, jubilarne, 20. Dae hrvatske knjige i riječi, dane Balinta Vujkova, tiskane su i predstavljene dvije nove knjige: Pripovi(je)tke 2 u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova i zbornik radova s prošlogodišnjeg međunarodnog znanstveno-stručnog skupa. Sunakladnici obiju knjiga su: Hrvatska čitaonica Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Pripovi(je)tke 2– knjiga 5 u ediciji „Izabrana djela Balinta Vujkova”
Suradnici u izradi knjige su: izbor, lektura, rječnik Zlatko Romić; knjigu je uredila i tekstove redigirala Katarina Čeliković, priprema tekstova i tehnička priprema za tisak mr. Ervin Čeliković; likovna oprema Darko Vuković, korektura Mirko Kopunović.

Zbornik radova s Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa knjižničara – Čitanjem do uključenosti, održanog 2. listopada 2020. godine u kojem je dvadeset radova. Suradnici u izradi knjige su: urednica Katarina Čeliković; prijevod sažetaka na engleski Ivana Groznica; korektura Jelena Dulić Bako; tehničko uređenje mr. sc. Ervin Čeliković; likovna oprema Darko Vuković.


Manifestaciju su podržali: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.


Organizatori

Uz Hrvatsku čitaonicu Subotica suorganizatori najveće književne manifestacije su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Gradska knjižnica Subotica uz potporu Hrvatskoga nacionalnog vijeća, te Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj (u dijelu znanstveno-stručnoga skupa).

Organizacijski odbor: Katarina Čeliković (predsjednica), obitelj Vujkov, Bernadica Ivanković, Tomislav Žigmanov, Margareta Uršal, Nataša Stipančević, Zlatko Romić, Dajana Šimić, Klara Dulić Šefčić, Stjepan Blažetin, Silvestar Balić.Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“