Dani Balinta Vujkova

13.10.2007.

Šesti Dani Balinta Vujkova

Suorganizator postala Gradska biblioteka Subotica

 

Uspješnost ovogodišnje manifestacije očitovala se u nastupu djece osnovnih škola koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. U Hrvatskom kulturnom centru "Bunjevačko kolo", 11. X. oko 300 djece slušalo je i gledalo svoje vršnjake u dramatizacijama narodnih pripovjedaka i bajki koje se zapisao Balint Vujkov. Stoga se ovakav vid afirmacije bunjevačkog govora podržava i očekuje i ubuduće a poziv će se uputiti i mjesnim udrugama kulture u Vojvodini.

I ove je godine objavljena knjiga iz opusa Balinta Vujkova pod nazivom "PUPKO i družina" te je podijeljena djeci osnovnih škola.

Stručno-znanstveni skup okupio je do sada najviše izlagača na teme: Sakupljački rad Balinta Vujkova i Dramsko stvaralaštva Hrvata u Vojvodini te predstavljanje knjiške produkcije u razdoblju od prošle do ovogodišnje manifestacije. O temama je govorilo 17 sudionika skupa i potvrdilo aktualnost teme KAZALIŠTA u čijoj se sjeni srušenog Talijinog hrama i održavao skup. Skup je pratila izložba knjiga i članaka o dramskom stvaralaštvu Hrvata u Podunavlju, autora MILA TASIĆA, kao i fotografije kazališnih predstava u prošlom vijeku.

U okviru multimedijalne večeri u Narodnom kazalištu gostovalo je Hrvatsko kazalište iz Pečuha s predstavom POŠTENI VARALICA Antuna Karagića te naišlo na odličan prijam subotičke publike.

Velika zainteresiranost sudionika skupa potvrđuje potrebu stručne valorizacije ne samo bogate zaostavštine Balinta Vujkova već i bavljenje drugim temama iz književnosti i jezika. Sastav sudionika daje skupu međunarodni karakter.

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“