Preporučamo

Balint Vujkov:
Bogatašovo maslo

Bogatašovo maslo

Knjigu Balinta Vujkova „Bogatašovo maslo" izdala je Hrvatska čitaonica Subotica u povodu X. Dana Balinta Vujkova. Ona sadrži trinaest priča koje je odabrala i uredila profesorica Katarina Čeliković. Glavni motivi koji se provlače kroz sve priče su: linost, vridnoća, lakumost, škrtost, dosetljivost, i poštenje a poruka knjige je da se lijenost ne isplati te da se bogatstvo stječe isključivo poštenjem, vrijednim i marljivim radom.

Posebna vrijednost ove slikovnice su njene prekrasne ilustracije koje su svaka za sebe mala umjetnička djela. Pripovijetke je ilustrirala subotička slikarica Ružica Miković - Žigmanov koja se prvi put oprobala u ovom poslu. Veliki raspon boja, mnogima prepoznatljivi detalji (Gradska kuća, Kerska crkva...) samo su neke od značajki ilustracija koje ovu slikovnicu čine još bogatijom.

Knjiga „Bogatašovo maslo" pogodna je za rad u školi jer sadrži priče koje nisu duge te se mogu obraditi na jednom satu, ali se lako mogu dramatizirati i uvježbati u vidu igrokaza. Svaka priča ima pravu pozitivnu poruku. Pisane su bunjevačkim, ikavskim govorom hrvatskog jezika te imaju i jezičnu vrijednost.

Pročitajte priču Košulja zadovoljnog čovika u kojoj kraljevi sinovi bezuspješno po cijelom svijetu traže zadovoljnog čovjeka da im da svoju košulju, i kad ga konačno pronalaze on više nema košulju... ili Turci i Bunjevac u dugačkoj košulji gdje je Bunjevac uspio nadmudrit Turke te izbjegao plaćanje poreza... priča Šuplje u prazno govori o poštenju i ispunjenom obećanju, te kako to izgleda kada se presipa šuplje u prazno... kako je to kadgod bilo kad se baba htjela udati za kralja pročitajte u priči Baba s ružama i divojka... dok o domišljatom vrijednom udovcu koji je lijenu i razmaženu djevojku naučio raditi čitajte u priči sa simboličnim naslovom Od linosti nema gore žalosti.

Uživajte u ovim poučnim pričama Balinta Vujkova!

 

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“