Vijesti

10.12.2019.

Nova sezona kviza „Čitanjem do zvijezda”

„Čitanjem do zvijezda” naziv je nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja koji u Hrvatskoj već jedanaestu godinu organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara. Posredstvom Gradske knjižnice Subotica u ovom interesantnom natjecanju već petu godinu sudjeluju i učenici osnovnih i srednjih škola iz Subotice, Male Bosne, Tavankuta i Đurđina koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku. Od ove sezone u suorganizaciju se uključila i NIU „Hrvatska riječ”.

U osnovnim školama tema kviza je Izmeđstvarnosti fantazije a potrebno je pročitati sljedeće naslove:

1. J. K. Rowling: Harry Potter i Кamen mudraca

2. Jessica Townsend: Nikadgrad : Kušnje Morrigan Crow

3. Krunoslav Mikulan: Zmaj ispod Staroga grada

Natjecanje se provodi u dvije kategorije: ispit znanja i izrade plakata na tri razine: školska, međuškolska (županijska) i državna koja će biti održana u svibnju 2020. godine u Čakovcu.

Tema kviza znanja i kreativnosti za srednje škole je „SF literatura za mladeKao i prethodnih godina natjecanje se sastoji iz dva dijela: online kviza znanja i prezentacije multimedijskog uratka. Također postoje tri razine za koje su odabrane sljedeće knjige:

1. Douglas Adams: Vodič kroz galaksiju za autostopere

2. Ray Bradbury: Fahrenheit 451

3. Aldous Huxley: Vrli novi svijet

Od srednjih škola kvizu se ove godine pored Gimnazije „Svetozar Marković” i Politehničke škole priključila i Medicinska srednja škola. Povećao se i broj prijavljenih učenika što samo dokazuje da knjiga nije izgubila svoje mjesto među mladima, i to nas posebice raduje. Također smo zadovoljni što je za veoma kratko vrijeme ovaj čitateljski kviz postao popularan među učenicima.

Prva, školska razina online kviza znanja i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda”za srednjoškolce trebala bi biti održana u petak, 13. prosinca 2019. godine u 12 sati diljem Hrvatske i u Subotici. Osnovci će svoje prvo natjecanje obaviti u drugoj polovici siječnja naredne godine, po povratku sa zimskog raspusta.

Želimo svima da uživaju u čitanju te da se vinu do zvijezda.

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“