Vijesti

16.1.2020.

Tribina „Znamenite žene XX. stoljeća – Našli smo Rosu Luxemburg”

Srdačno vas pozivamo na tribinu „Znamenite žene XX. stoljeća – Našli smo Rosu Luxemburg” u petak, 24. siječnja 2020. godine, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica s početkom u 18 sati. Tribinu organizira Gradska knjižnica Subotica i Udruga „Ženske studije i istraživanjaˮ iz Novog Sada.

Rosa Luxemburg (5. ožujka 1871. –19. siječnja 1919.) bila je najznačajnija političarka u Europi koncem XIX. i početkom XX.stoljeća, antifašistkinja, socijalistkinja, borkinja za ljudska i ženska prava, pored ostalih važnih identitetskih osobina. Podrijetlom Židovka iz Poljske, studirala u Švicarskoj, aktivna politički i društveno u Njemačkoj.

Po osnovnim idejama o razvoju društva, po načinu na koji je sagorijevala u svom nastojanju da svijet bude drugačiji i bolji, po porukama koje nam je ostavila, ona zaslužuje našu pažnju i danas kao inspiracija i kao naša obveza prema viziji koju je stvarala.

Na tribini će govoriti dr. Margareta Bašaragin koja je osnovne i master studije završila na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Zvanje doktorice interdisciplinarnih rodnih studija stekla je na Sveučilištu u Novom Sadu (ACIMSI Centar za rodne studije) obranivši rad pod nazivom „Interakcija roda, jezika i kulture u formiranju identiteta učenica osmog razreda osnovne škole u procesu dvojezične nastave u Vojvodini”. Autorica je više znanstvenih i stručnih radova objavljenih u domaćim i međunarodnim časopisima. Oblasti interesiranja: jezik i rod, jezik (udžbenika, u razredu i drugo). Suradnica je Udruge „Ženske studije i istraživanja u Novom Sadu.

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“