Vijesti

18.2.2020.

Predavanje „Znamenite žene XX. stoljeća – Žene na poštanskim markama u Srbiji (2006.–2018.)”

Pozivamo vas na tribinu „Znamenite žene XX. stoljeća – Žene na poštanskim markama u Srbiji (2006.–2018.)” u četvrtak, 20. veljače 2020. godine, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica s početkom u 18 sati. Tribinu organizira Gradska knjižnica Subotica i Udruga „Ženske studije i istraživanjaˮ iz Novog Sada.

U dugoj tradiciji predstavljanja značajnih ličnosti na poštanskim markama u jugoslavenskom razdoblju, primetno je malo prisustvo žena. Nakon osamostaljivanja u posebnu državu 2006. godine, provjeravamo takvu praksu u Republici Srbiji i utvrđujemo nastojanje da se i preko poštanskih maraka predstavi osnovna rodna ideologija o povijesti, sadašnjosti i budućnosti zemlje. Poštanske marke, pored platežne funkcije kao osnovne, imaju i drugu funkciju prenošenja vrijednosti koje država želi da građani i građanke usvoje o osobama iz kulture, umjetnosti, društva. U teorijskom okviru otvaramo pitanje kanona i kriterija za natuknicu znamenitost. Na osnovu empirijskog interdisciplinarnog istraživanja je prijedlog za žene za koje smatramo da zaslužuju tu vrstu priznanja i tako povezujemo znanstveno istraživanje s aktivizmom.

Na tribini će govoriti dr. Margareta Bašaragin koja je osnovne i master studije završila na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Zvanje doktorice interdisciplinarnih rodnih studija stekla je na Sveučilištu u Novom Sadu (ACIMSI Centar za rodne studije) obranivši rad pod nazivom „Interakcija roda, jezika i kulture u formiranju identiteta učenica osmog razreda osnovne škole u procesu dvojezične nastave u Vojvodini”. Autorica je više znanstvenih i stručnih radova objavljenih u domaćim i međunarodnim časopisima. Oblasti interesiranja: jezik i rod, jezik (udžbenika, u razredu i drugo). Suradnica je Udruge „Ženske studije i istraživanja u Novom Sadu.

 

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“