Vijesti

9.6.2020.

Održana posljednja faza kviza „Čitanjem do zvijezda” za srednjoškolce

Iako je zbog pojave koronavirusa obustavljena klasična nastava pa i sva natjecanja jedno je ipak održano do završne nacionalne razine, budući da je natjecanje svakako bilo online.

U petak, 5. lipnja 2020. godine održana je posljednja završna faza projekta „Čitanjem do zvijezda”, kviza znanja i kreativnosti za srednje škole u školskoj 2019./2020. godini. Toga dana točno u podne iz svojih sredina testu znanja pristupilo je 133 učenika iz cijele Hrvatske među kojima su bili i učenici subotičke Gimnazije „Svetozar Marković”: Luka Mrkaljević, Josipa Dulić, Josipa Kujundžić, Dražen Vidaković, Zdenko Ivanković i Daniel Kujundžić. U natjecanju je sudjelovalo i četrnaest multimedijskih uradaka među koje se plasirao i uradak Darija Vojnića Hajduka iz Politehničke škole u Subotici.

I pored brojnih poteškoća koje su pratile ovogodišnje natjecanje (podsjetimo se da je i prva razina bila dva puta odgađana zbog štrajka prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj, te kasnije obustavom nastave u školama, pojavom koronavirusa i strogih pravila ponašanja) konačni rezultat subotičkih učenika je više nego zadovoljavajući.

Na početku školske godine na natjecanje „Čitanjem do zvijezda” se prijavilo i u prvoj razini sudjelovalo čak 424 učenika u kategoriji testa znanja. Po prvi puta veliki broj prijavljenih sudionika je bio iz subotičkih srednjih škola, čak 22 đaka iz Medicinske, Politehničke škole i Gimnazije „Svetozar Marković”. U kategoriji multimedijskog uratka bilo je petnaestak uradaka među kojima je bio i jedan subotički.

Iako osvojeni bodovi nisu jedino mjerilo znanja ali jesu neki pokazatelj s radošću možemo objaviti da je subotička ekipa na posljednjoj, nacionalnoj razini osvojila zapažene rezultate. Učenik Luka Mrkaljević postigao je 87% točnih odgovora osvojivši šesto mjesto u ukupnom plasmanu u cijeloj Hrvatskoj dok je Dražen Vidaković imao čak 73% točnih odgovora. I ostali učenici osvojili su visoke postotke točnosti. Ovu činjenicu vjerojatno potkrepljuje podatak da su đaci uživali čitajući ponuđenu literaturu kojom je obrađena njima veoma interesantna tema „SF literatura za mlade”. Tako su tijekom godine čitali sljedeća književna djela: Douglas Adams:Vodič kroz galaksiju za autostopere, Ray Bradbury:Fahrenheit 451 i Aldous Huxley:Vrli novi svijet.

Istodobno sa srednjoškolcima na početku školske godine započeto je i natjecanje za učenike osnovnih škola koje je ove godine posvećeno temi „Između stvarnosti i fantazije”. Nažalost zbog svima nama poznate aktualne epidemiološke situacije održana je samo prva razina kviza „Čitanjem do zvijezda” za osnovce. Odziv je bio standardno zadovoljavajući. U svim osnovnim školama u Subotici, Tavankutu i Đurđinu gdje se nastava odvija na hrvatskom jeziku bilo je prijavljenih ekipa za natjecanje čime je potvrđen i kontinuitet ali i zainteresiranost učenika za ovakav vid kviza kojim se potiče čitanje i kreativnost.

Organizatori ovog kviza su Hrvatska mreža školskih knjižničara, a u Subotici su ga proveli Gradska knjižnica Subotica u suradnji s NIU „Hrvatska riječ”.

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“