Vijesti

25.10.2021.

Promocija romana Dušana Šimka „Esterházyjev lakej”

Srdačno vas pozivamo na promociju knjige Dušana Šimka „Esterházyjev lakej” koja će se održati 28. listopada 2021. godine s početkom u 19 sati u novoj čitaonici Gradske knjižnice Subotica.
S autorom će o knjizi razgovarati Žaneta Đukić Perišić, povjesničarka književnosti i kritičarka te Franja Petrinović, književnik i književni kritičar. Moderator večeri bit će Dragan Rokvić, ravnatelj Gradske knjižnice Subotica.


Dušan Šimko – Esterházyjev lakej

(Akademska knjiga, 2021.)

 

O djelu

Barokni zamak kneza Esterházyja na ivici Panonske nizine u predvečerje Francuske revolucije bio je tajni centar srednjoeuropske kulture. Kazalište, dvorska opera, sjajan orkestar i međunarodni operni zbor pod vodstvom genijalnog kompozitora Josepha Haydna velikodušno je financirao knez osobno. Talijanske pjevačice, češki i njemački glazbenici, mađarski i srpski husari, austrijski činovnici i kreolski komornik stvaraju jedinstvenu atmosferu u kojoj talentirani umjetnici teže emancipaciji i uzdignuću na društvenoj ljestvici. Psihološka a također i erotska dinamika tog glazbenog društva čini pozadinu težnje za integracijom Isaka Abelesa, židovskog lakeja u službi liberalnog kneza, koji naposljetku od lakeja postaje operni intendant.

Dušan Šimko slovački književnik, publicist, docent geografije na Sveučilištu u Baselu. Rođen je u Košicama (Slovačka) 1945. godine. Njegova majka, Kovinka Ćurić, bila je Srpkinja iz Vojvodine, a njegov otac MD Štefan Šimko bio je poznati slovački kirurg. Oba roditelja su mu bila aktivna u sanitetskoj službi antifašističke oslobodilačke vojske Jugoslavije tijekom Drugog svjetskog rata.

Dušan Šimko je u rodnom gradu završio gimnaziju, a zatim studirao geologiju i mineralogiju u Bratislavi. Nakon što su sovjetske trupe izvršile invaziju na Čehoslovačku (21. 8. 1968. godine), on je emigrirao u Švicarsku gdje je dobio politički azil. Studije je završio u Baselu i do sada je aktivan kao slovački pisac, sveučilišni predavač, filmski stvaralac i novinar. Njegovi feljtonski prilozi objavljeni su u Neue Zurcher Zeitung, časopisu Frankfurter Rundschau, Rheinischer Merkur, Bund, Tages-Anzeiger i Veltvoche. Od 1978. do 1989. godine bio je slobodni suradnik na švicarskom radiju DRS 2 i Radio Slobodna Evropa. Nakon pada totalitarnog režima u Čehoslovačkoj, Šimko je napokon mogao i objavljivati i u svojoj rodnoj zemlji.

Njegova najvažnija djela uključuju „Maraton Juana Zabalu” (Maratón Juana Zabalu, 1984.), „Japanski divan” (Japonský diván, 1993.), „Šesti bataljun” (VI. prápor, 1997.), „Esterházyjev lakej” (Esterházyho lokaj, 2000.), „Izgnanstvo u Baselu” (Exil in Basel, 2003.), „Gubbio – knjiga doušnika” (Gubbio - kniha udavačov, 2009) i „Mramor i granit” (Mramor a granit, 2015.).

Njegova proza prevedena je na njemački, češki, mađarski, engleski i srpski jezik.

 

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“