Vijesti

4.4.2022.

Međunarodni skup „Manjinski jezici i višejezičnost u Srbiji i centralnoj i istočnoj Europi”

Poštovani prijatelji,

zadovoljstvo nam je pozvati Vas na međunarodni skup „Manjinski jezici i višejezičnost u Srbiji i centralnoj i istočnoj Europi”, koji će biti održan u Subotici, od 7. do 8. travnja 2022. godine. Prvog dana skupa bit će predstavljena izlaganja o manjinskim jezicima, a drugog dana o manjinskim književnostima. Pored znanstvenog programa, u okviru skupa bit će organizirana i dva okrugla stola posvećena manjinskim jezicima u obrazovanju i manjinskim književnostima u nakladništvu i prevođenju. Počasni gost skupa je akademik Tibor Várady, čije će knjige dokumentarne proze tom prigodom biti predstavljene.

Prvi dan skupa naslovljen „Manjinski jezici u Srbiji: Između europske i manjinske politike” počinje u 10 sati na Otvorenom sveučilištu (I. kat, soba 211). Izlaganja će predstaviti prof. dr. Ranko Bugarski, prof. dr. Ljudmila Popović, prof. dr. Mirjana Ćorković, prof. dr. Dalibor Sokolović, s Filološkog fakulteta Sveučilišta u Beogradu, kao i prof. dr. Edit Andrić, s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Novom Sadu i prof. dr. Marija Aleksandrović, iz Visoke škole strukovnih studija za odgojitelje „Mihailo Palov” u Vršcu. Diskutantkinja je dr. Klara Bilić Meštrić, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET. Istog dana, s početkom u 16 sati u Čitaonici Gradske knjižnice Subotica, bit će organiziran Okrugli stol na temu „Nastava na manjinskim jezicima: naslijeđe prošlosti i pogled ka budućnosti”. Na Okruglom stolu će govoriti dr. Annamária Vicsek, Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja, János Puskás, Pedagoški zavod Vojvodine, dr. Danijela Radović, Pedagoški zavod Vojvodine, Mirjana Savanov, Osnovna škola „Matija Gubec”, Donji Tavankut i Ivica Stipić, Osnovna škola „Ivan Milutinović”, Subotica.

Drugog dana skupa pod naslovom „Manjinske književnosti: regionalno i transnacionalno”, s početkom u 9:30 na Otvorenom sveučilištu (I. kat, soba 211) izlaganja će imati prof. dr. Marko Čudić, Filološki fakultet Sveučilišta u Beogradu, zatim prof. dr. Éva Toldi i prof. dr. Kornélia Faragó, Filozofski fakultet u Novom Sadu, kao i prof. dr. Beáta Thomka, Sveučilište u Pečuhu i dr. Mónika Dánél, Sveučilište „Eötvös Lóránd” u Budimpešti. Diskutant je prof. dr. István Ladányi, Panonsko sveučilište u Veszprému. Na Okruglom stolu „Manjinski jezici u prevodilaštvu i izdavaštvu”, koji počinje u 15 sati u Čitaonici Gradske knjižnice Subotica, govorit će István Ladányi, prevodilac, Emőke Berényi, glavna urednica iKrisztina Orovec, urednica i prevoditeljica Hída, časopisa za književnost, umjetnost i društvene znanosti, zatim Viktória Radics, prevoditeljica i Anna Terék, pjesnikinja, dramaturginja i prevoditeljica.

Akademik Tibor Várady, kao počasni gost skupa, govorit će o svojim knjigama u Čitaonici Gradske knjižnice Subotica, s početkom u 18 sati.

Skup moderiraju dr. Marija Mandić, viša znanstvena suradnica Balkanološkog instituta SANU i prof. dr. Stijn Vervaet, sa Sveučilišta u Oslu a organiziraju Balkanološki institut SANU i Sveučilište u Oslu, pod pokroviteljstvom Norveškog istraživačkog savjeta u sklopu međunarodnog projekta „Ispitivanje granica (trans)nacionalnog: imperijalno nasljeđe, transnacionalne književne mreže i višejezičnost u centralnoj i istočnoj Europi”. Suorganizator skupa je Gradska knjižnica Subotica.

U privitku je dvojezični srpsko-mađarski Program skupa sa sažecima.

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“