Balint Vujkov Napok

2015.10.19.

A XIV. Balint Vujkov Napok programbejelentője

A XIV. Balint Vujkov Napok a horvát könyv, nyelv napjai - irodalmi rendezvény Szabadkán október 22-től 24-ig lesz megtartva .

A Népköltészet az iskolában elnevezésű program, amely a horvát tannyelvű osztályba járó, illetve a horvát nyelvet a nemzeti kultúra elemeivel tantárgyat tanuló gyermekeket öleli fel, 2015. október 22-én 13 órakor lesz megtartva a Bunjevačko kolo HKK-ban. Ez alkalommal többek között előadják a péterváradi születésű Franjo Štefanović Az erdő királynője című operáját gyermekeknek, melyet az újvidéki Isidor Bajić Zeneiskola Bajić Pacsirtái nevű gyermekkórusa a péteváradi Jelačić HKOE-tel adnak elő közösen. Az esten bemutatásra kerül Balint Vujkov gyűjtéséből a Róka és a tyúk című mesekönyv, melyet Ružica Miković-Žigmanov illusztrált.

Ezen a napon 19 órakor a Horvát Olvasókörben (Bela Gabrić u. 21) bemutatják a vajdasági horvátok 2014-től 2015-ig megjelent kiadványait.

2015. október 23-án és 24-én a Szabadkai Városi Könyvtárban két napos szakmai-tudományos konferenciát tartanak, amelyen bemutatásra kerül a 2013-2014-es évek konferenciáinak nyomtatásban megjelent anyaga, a konferencia résztvevői pedig a horvát írók jelentős jubileumai kapcsán fognak előadást tartani, valamint a vajdasági horvát irodalomban ábrázolt háború témakörről is szót ejtenek, s az irodalomtudomány, a népköltészet, nyelvjárás, történelem és kulturtörténet témaköröket is érintik. A tanácskozást a Magyarországi Horvát Tudományos Intézettel közösen szervezik.

Pénteken, október 23-án 19 órai kezdettel a szabadkai Városháza Tanácstermében multimediális estet rendeznek, amelynek keretében átadják a zágrábban élő, szabadkai születésű Naca Zelićnek a horvát irodalmi örökség ápolásáért és irodalmi munkáságáért a Balint Vujkov – Dida Díjat. Az est keretében átadják a Vajdasági Horvát Művelődési Intézet alapította Emerik Pavić Díjat a 2014-es év legjobb könyvéért, valamint első alkalommal a triennális Iso Velikanović Díjat a 2012-2014 évek között megjelent legjobb prózakötetért. Az esten fellép a Szabadkai Zeneiskola Aranyhímzés nevű kórusa és a zágrábi Bölcsészkar Concordia Discors akadémiai kórusa.

A rendezvénysorozat kísérő rendezvénye a vajdasági horvátok 2013/14 között kiadott könyvtermésének kiállítása, melyet a Szabadkai Városi Könyvtárban tekinthetnek meg.

A Balint Vujkov Napok rendezvényt a Horvát Olavasókör a Szabadkai Városi Könyvtárral együtt a Vajdasági Horvátok Művelődési Intázetének támogatásával szervezik.

A program támogatói Szabadka Város, Szerbia Művelődési és Tájékoztatási Minisztériuma, A Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Kisebbségügyi Titkárság, a Művelődésügyi és Tájékoztatási Titkárság, a Horvát Államon Túli Horvátok Hivatala és a Horvát Nemzeti Tanács.

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"