Balint Vujkov Napok

2016.10.3.

A XV. Balint Vujkov Napok programbejelentője

A XV. Balint Vujkov Napok -a horvát könyv és nyelv napjai irodalmi rendezvényt 2016. október 06-tól 08-ig tartják meg. Szabadkán.

A Népköltészett az iskolában programot csütörtökön, 2016.10.06-án rendezik meg, amely a horvát nyelven, illetve a horvát kultúra tantárgyat tanuló diákokat öleli fel Vajdaság területéről. A rendezvény helyszíne a Bunjevačko kolo Horvát Kultúrközpont (Preradović u. 4), kezdete pedig 13 óra. Programon Jiřij Stred: Itt a mese ideje című egyfelvonásos gyermekeknek szóló színdarab lesz, Zvjezdana Bučanin feldolgozásában, az eszéki Branko Mihaljević Gyermekszínház előadásában, valamint a Balint Vujkov gyűjtéséből való válogatás kötet Ami a szívemen, az a számon címmel jelent meg és Ivan Balenović Mindenki talpra, és futás!’’ című epigrammakötetének bemutatója, amelyet Marinko Lebović illusztrált.

Ugyanezen a napon 19.00 órai kezdettel a Horvát Olvasókörben (Bela Gabrić u. 21) az előző Balint Vujkov Napok hozományaként megtartják az Első Irodalmi Szalont Kortárs vallásos költészet a Vajdaságban címmel.

2016. október 07-én 10.00 órai kezdettel a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében kerül sor a szakmai tanácskozásra A vajdasági kissebbségi gyermekirodalom címmel, amelyen a vajdaságban élő nemzeti kissebbségi irodalom szakértői képviseltetik magukat. A tanácskozást követően, 14.00 órakor megkoszorúzzák Balint Vujkov mellszobrát a Városháza mögötti parkban (Szabadság tér 1.). A tanácslozás kísérő rendezvénye a kisebbségi nyelveken íródott gyermekkönyvek és az elműlt éve horvát nyelvű vajdasági könyvkiadás termésének kiállítása lesz a Szabadkai Városi Könyvtárban.

Pénteken, 2016. október 07-én 19.00 órai kezdettel a Városháza Dísztermében multimediális est keretében Ljubica Kolarić-Dumićnek átadják a Balint Vujkov – Dida Irodalmi Életmű Díjat, a Vajdasági Horvát Művelődési Intézet pedig odaítéli az Emerik Pavić 2015. Év Legjobb Könyvéért Díjat és a Tomo Vereš Triennális Díjat, amelyet 2012. - 2015. között megjelent tudományos, illetve publicisztika területéről megjelent legjobb könyvért ítélnek oda. A programban résztvesz a zimonyi Ilija Okrugić Horvát Egyesület Visszhang elnevezésű kórusa Szombaton, 2016.10.08-án 10.00 órai kezdettel a Lifka Art Moziban (Fasizmus áldozatainak tere 5.) a Horvát Film Estje keretében bemutatásra kerül Mato Lovrak regénye nyomán a Hófúvásban című gyermekfilm. A belépés díjtalan.

A Balint Vujkov Napok rendezvényt a Horvát Olvasókör a Szabadkai Városi Könyvtárral együtt a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézetének támogatásával szervezik meg.

A program támogatói Szabadka Város, Szerbia Művelődési és Tájékoztatási Minisztériuma, A Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Kisebbségügyi Titkárság, a Tartományi Művelődésügyi, Tájékoztatási és Vallásügyi Titkárság, a Horvát Államon Túli Horvátok Hivatala és a Horvát Nemzeti Tanács.

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"