Balint Vujkov Napok

2016.10.20.

Magtartották a XV. Balint Vujkov Napokat

A XV. Balint Vujkov Napokat, a horvát könyv és nyelv napjai irodalmi rendezvényt 2016. október 6-tól 8-ig tartották meg Szabadkán.

Program a legkisebbeknek

A Népköltészet az iskolában programot csütörtökön, 2016. október 6-án rendezték meg, amelyen 400 óvodás és iskolás vett részt, akik horvát nyelvű oktatásban vesznek részt, illetve a horvát kultúra tantárgyat tanulják A rendezvényt a Bunjevačko kolo Horvát Kultúrközpontben rendezték meg. Programon a Szabadkai Városi Könyvtár gyűjteményéből való Balint Vujkov kéziratos mesegyűjtéséből, sorban utolsó válogatás kötet Ami a szívemen, az a számon címmel és Ivan Balenović Mindenki talpra, és futás!’’ című epigrammakötetének bemutatója volt, amelyet Marinko Lebović illusztrált. Ezután bemutatták Jiřij Stred Itt a mese ideje című egyfelvonásos gyermekeknek szóló színdarabját, Zvjezdana Bučanin és Tihomir Grljušić, az eszéki Branko Mihaljević Gyermekszínház színművészei előadásában.

Kiállítások és beszélgetések

A Szabadkai Városi Könyvtár Gyermekosztályán a kisebbségi nyelveken íródott gyermekkönyvek és az elmúlt év horvát nyelvű vajdasági könyvkiadói termésének kiállítása volt látható, amelyen horvát, magyar, szlovák, ruszin, cseh nyelvű könyvek voltak kiállítva.

2016. október 7-én a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében került sor a szakmai tanácskozásra A vajdasági kissebbségi gyermekirodalom címmel, amelyen a Vajdaságban élő nemzeti kissebbségi irodalom szakértői, Virág Gábor, Melanija Riman, Anišoara Caran, Zorica Tomić Ilić, Vladimir Valentik és Katarina Čeliković képviseltették magukat, Stefan Janjić az Újvidéki Újságíró Iskola képviselője pedig bemutatta a Ládácska elnevezésű projektet amely a nemzetiségek nyelvén alkotott audio-elbeszélések kiadását és a multikulturalizmust a Vajdaság területén, serkenti.

A tanácskozást követően a résztvevők megkoszorúzták Balint Vujkov mellszobrát a Városháza mögötti parkban.

Az olvasóterem katalógustermében kiállításra került a vajdasági horvátok elmúlt évi kiadói termése A Napoktól a Napokig címmel.

Irodalmi szalon

Október 8-án a Horvát Olvasókörben megtartották az Első Irodalmi Szalont, amelyen Marta Vargek bemutatta az utóbbi egy év könyvkiadásának keresztmetszetét, majd Marko Kljajić tartott előadást a Kortárs vallásos költészet a Vajdaságban címmel.

Multimediális est

Pénteken, 2016. október 7-én a Multimediális est a díjak jegyében telt a Városháza Dísztermében. Ljubica Kolarić-Dumićnek átadták a Balint Vujkov – Dida Irodalmi Életmű Díjat, a Vajdasági Horvát Művelődési Intézet pedig átadta Petar Pifatnak a Ban Jelačić od Petrovaradina do Beča című könyvéért az Emerik Pavić 2015. Év Legjobb Könyvéért Díjat. A Tomo Vereš Triennális Díjat, amelyet 2012. - 2015. között megjelent tudományos, illetve publicisztika területéről megjelent legjobb könyvért ítélnek oda a Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu c. könyv kapta. A programban résztvett a zimonyi Ilija Okrugić Horvát Egyesület Visszhang elnevezésű kórusa

A program támogatói Szabadka Város, Szerbia Művelődési és Tájékoztatási Minisztériuma, a Horvát Államon Túli Horvátok Hivatala, a Horvát Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Kisebbségügyi Titkárság és a Tartományi Művelődésügyi, Tájékoztatási és Vallásügyi Titkárság.

Fotó Galéria

1 2
 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"