Balint Vujkov Napok

2005.11.26.

IV. Balint Vujkov Napok

A rendezvény Balint Vujkov mellszobrának megkoszorúzásával vette kezdetét az Ivan Milutinović Általános Iskolában, mely alkalomból a horvát tannyelvű tagozatok diákjai néhány rövid Balint Vujkov meséből készült színdarabot mutattak be.

A multimediális est keretében eddig talán a leggazdagabb műsorban mutatták be a vajdasági horvátok 2005-ben megjelent irodalmi alkotásait.

Rajko Ljubić dokumentumfilmjét Bela Gabrićról a város díszpolgáráról és a pápai kitüntetés tulajdonosáról készült első alkalommal vetítették.

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a Horvát kivándoroltak maticájának képviselői, Nikola Jelinčić igazgató és Marija Hećimović, akik a Horvát olvasókör részére technikai berendezéseket ajándékoztak, valamint a Horvát Matica alelköke Stjepan Sučić, Eszék Városának önkormányzati képviselői Mirjana Smoje és Jasminka Novak Kovač személyében.

A tudományos tanácskozásra Horvátországból, Magyarországról, Ausztriából és Szerbiából érkeztek írók, irodalomtörténészek és pedagógusok. A résztvevők a bácskai és szerémségi horvátok irodalmáról, Balint Vujkov gyűjtéséről, valamint a pannon térség kisebbségi horvát közösségeinek néprajzi kutatásairól tanácskoztak, ünnepélyes keretek közt felavatták a Horvát olvasókört a Bela Gabrić utcában.

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"