Balint Vujkov Napok

2007.10.13.

VI. Balint Vujkov Napok

A rendezvény társszervezője lett a Városi Könyvtár.

 

Az idei rendezvénysorozat sikerét többek között a horvát tannyelvű általános iskolás tagozatok fellépése is tükrözi, hiszen október 11-én a Bunjevačko kolo Horvát Művelődési Központban 300 gyermek nézte végig a Balint Vujkov gyűjtéséből válogatott népmesék színpadi változatát. A bunyevác nyelv ilyen formában történő érvényesítése mindenképpen támogatásra érdemes a jövőben is.

Ebben az évben is megjelent egy Balint Vujkov kötet Pupko i družina címmel. A tudományos tanácskozáson minden eddiginél többen vettek részt, a Balint Vujkov gyűjtéséről és a vajdasági horvátok drámairodalma témában 17 résztvevő tartott előadást mintegy igazolva, hogy a színház téma mennyire aktuális. A tanácskozás kísérőrendezvényként a Dunamentén élő horvátok drámairodalmát bemutató könyvkiálltást tekinthették meg az érdeklődők. A kiállítás szerzője Mile Tasić a könyvtár helyismereti osztályának könyvtárosa. A multimediális est keretében a pécsi Horvát Színház nagy sikerrel mutatta be a Népszínházban Antun Karagić Pošteni varalica című darabját.

A tanácskozás magas színvonala immár az irodalom és nyelvészet más témáival való foglalkozást is sürget, annál is inkább, mert a résztvevők jóvoltából a tanácskozás nemzetközi jellege megkérdőjelezhetetlen.

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"