Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok

2013.4.9.

Kosztolányi Dezső Napok 2013

2013.március 21. és 22-én tartották meg a szabadkai Városi Könyvtárban a Kosztolányi Dezső Napokat.

A hagyományos Kosztolányi Dezső Napok irodalmi rendezvény a Kosztolányi-talány elnevezésű középiskolások vetélkedőjével kezdődött, amely idén a Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában elnevezésű program, rövidített nevén a CULTRAIL, Magyarország- Szerbia IPA Határon Átívelő Együttműködési Program része.

A vetélkedőben közel 150 diák vett részt, Szabadkáról, Újvidékről, Becséről, Zentáról, Topolyáról, Szegedről és Gyuláról. Az első napon Kosztolányi regényének ismeretéből bizonyíthattak a csapatok, másnap pedig a vajdasági diákok kirándulást tettek Szegedre a Szent-Györgyi Agórába és a Városházára.

A hagyományos Kosztolányi Dezső Napok rendezvény keretében a tanácskozás résztvevői 2013.március 21-én délután megkoszorúzták Kosztolányi mellszobrát és emléktábláját, majd a Városi Könyvtárban sor került a kerekasztal tanácskozás megnyitójára, melyen Ágoston Pribilla Valéria, a Városi Könyvtár igazgatóhelyettese, a szervezőbizottság tagja, valamint Pomogáts Béla, a Kosztolányi Napok tanácskozás tiszteletbeli elnöke üdvözölte a résztvevőket és a hallgatóságot. A kerekasztal tanácskozás résztvevői Heinrich Eisterer osztrák műfordító, Thierry Loisel francia műfordító, Szilágyi Zsófia magyarországi irodalomtörténész, Utasi Csilla az újvidéki Magyar Nyelv, Irodalom és Hungarológiai Kutató Intézet docense, valamint Marko Čudić, műfordító, irodalomtörténész voltak. A tanácskozás témája Kosztolányi Dezső Pacsirta című regénye volt, de szó esett más művek fordításáról, valamint a novellák kritikai kiadásának műhelytitkairól is. Pomogáts Béla esszéjében a szülőváros szerepéről beszélt Kosztolányi életművében, Szilágyi Zsófia a női elvágyódás metaforáit vette sorra a Pacsirta című regényben. A beszélgetés moderátora Hózsa Éva docens, irodalomtörténész volt. Március 22-én a tanácskozás-kerekasztal résztvevői megtekintették Szabadka irodalmi- kulturális nevezetességeit.

A Kosztolányi Dezső Napok tanácskozást a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Szabadka Város, a Magyar Nemzeti Tanács, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa valamint az Életjel Kiadó támogatta.

 

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"