Hírek

2017.11.29.

Az Olvasással a csillagokig új idénye

A Szabadkai Városi Könyvtár a Horvát Nemzeti Tanáccsal együtt idén is csatlakozott az Olvasással a csillagokig elnevezésű tudás- és kreativitást fejlesztő Horvát nemzeti kvízhez, amelyet a Horvát Iskolakönyvtárak Hálózata szervez. A tavalyi sikeres iskolaév után, amely során a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium tanulója, Emanuela Bošnjak multimediális munkájával a nemzeti döntőben maximális pontszámmal első helyet szerzett, az új, 2017/2018-as iskolaévre is megkezdődtek az előkészületek.

Az Olvasással a csillagokig kvíz három szinten lesz megrendezve: iskolai, iskolák közötti (körzeti) és nemzeti, az általános- és a középiskolákban külön-külön, ahol horvát tannyelven folyik a tanítás, Szabadkán, Tavankúton, Györgyénben és Kisboszniában.

Az általános iskolákban a írások az emlékek ládájából témára lesz a meghirdetve a kvíz tudásteszt és prezentáció bemutatása formájában, amelyhez a következő műveket kell elolvasni:

  1. Sue Townsend: Adrian Mole titkos naplója

  2. Jeff Kinney: Gregov naplója: Greg Heffley krónikái

  3. Jadranka Klepac: Az alma héja

A középiskolások számára az idei verseny témája a történelmi regény, akik online formában kell, hogy válaszoljanak a kérdésekre, miután elolvasták a következő műveket:

  1. August Šenoa: Az aranyásó aranya

  2. Miro Gavran: Judita

  3. Mark Zusak: A könyvtolvaj

  4. Marija Jurić Zagorka: A szlavón síkság vitéze

A multimediális munkát August Šenoa Az aranyásó aranya című műve alapján kell elkészíteni, ami egyben a kvíz központi témája.

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"