Hírek

2019.12.10.

Az Olvasással a csillagokig vetélkedő új évadja

Az Olvasás a csillagokig egy olyan nemzeti kvíz, amely az olvasást ösztönzi és fejleszti az olvasási kultúrát, és amelyet az Horvátországi Iskolai Könyvtárosok Hálózata immár tizenegyedik éve szervez meg Horvátországban. A Szabadkai Városi Könyvtár szervezésében a szabadkai, kisboszniai, tavankúti és györgyéni horvát nyelvű oktatást hallgató általános- és középiskolások ötödik éve vesznek részt ezen az érdekes versenyen. Idén a Hrvatska riječ is bekapcsolódott a szervezésbe.

A valóság és a fantázia között az idei kvíz témája az általános iskolások részére és a következő könyveket kell elolvasniuk:

1. J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

2. Jessica Townsend: Sohaváros: Morrigan Crow megpróbáltatásai

3. Krunoslav Mikulan: A sárkány az óváros alatt

A verseny két kategóriában zajlik: tudásfelmérés és posztertervezés. Három fordulója van: iskolai, iskolákközti (megyei) és állami, amelyre 2020 májusában kerül majd sor Csáktornyán.

A középiskolások tudás- és kreativitási kvízének témája a Sci-fi irodalom a fiatalok számára. A korábbi évekhez hasonlóan a verseny két részből áll: egy online tudásfelmérő kvízből és a multimédiális munka bemutatásából. Három forduló lesz, amelyekre a következő könyveket választották ki:

1. Douglas Adams: Útikalauz a galaxishoz

2. Ray Bradbury: Fahrenheit 451

3. Aldous Huxley: Hozz létre egy új világot

Idén a Svetozar Marković Gimnáziumon és a Politechnikai Iskolán kívül az Egészségügyi Középiskola is csatlakozott a vetélkedőhöz. A bejelentkezett résztvevők száma is nőtt, ez azt bizonyítja, hogy a könyv a fiatalok körében nem veszítette el helyét, ennek különösen örülünk. Örülünk annak is, hogy nagyon rövid idő alatt ez az olvasási kvíz igen népszerűvé vált. A középiskolások részére az Olvasás a csillagokig vetélkedő első, iskolai fordulója 2019. december 13-án, pénteken 12 órakor lesz megszervezve Horvátországban és Szabadkán is. Az általános iskolás diákok első versenyére a következő év januárjának második felében kerül sor.

Mindenkinek azt kívánjuk, hogy élvezzék az olvasást és jussanak el a csillagokig.

 

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"