Hírek

2020.1.16.

Fórum: A 20. századi híres nők - Megtaláltuk Luxemburg Rosát

Szeretettel meghívjuk A 20. századi híres nők - Megtaláltuk Luxemburg Rosát című fórumra, melyet 2020. január 24-én, pénteken 18 órai kezdettel tartuk a Szabadka Városi Könyvtár olvasótermében. A fórumot a Szabadkai Városi Könyvtár és az újvidéki Női Tanulmányok és Kutatások Szövetsége szervezi.

Luxemburg Rosa (1871. március 5. - 1919. január 19.) a 19. század végétől a 20. század elejéig a legjelentősebb női politikus volt Európában, antifasiszta, szocialista, az emberi- és női jogok aktivistája. Lengyelországi származású zsidó, Svájcban tanult, majd Németországban a politikai és társadalmi életben aktív.

A társadalom fejlődésével kapcsolatos alapvető elképzelései, azon törekvései, hogy a világ jobbá váljon, az üzenetei, melyeket ránkhagyott, alapján megérdemli figyelmünket, inspirációvá kell hogy váljon a jövőképünk kialakításában .

A fórumot dr. Margareta Bašaragin vezeti, aki az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán német szakon végzte alap- és mesterképzéseit, Doktori címet az Újvidéki Egyetemen szerzett A nemek, a nyelv és a kultúra kölcsönhatása Vajdaságban a kétnyelvű tanítási folyamatban a nyolcadikos általános iskolások identitásformálásában címmel. Több nemzeti és nemzetközi folyóiratokban megjelent tudományos és szakmai cikk szerzője. Érdeklődési körei: a nyelv és a nem, a nyelv (tankönyvek, az osztályban stb.). Tagja az újvidéki Női Tanulmányok és Kutatások Szövetségének.

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"