Hírek

2020.2.18.

Előadás: A 20. századi híres nők – Nők a szerbiai bélyegeken (2006–2018)

Szeretettel meghívjuk A 20. századi híres nők - Nők a szerbiai bélyegeken (2006–2018) című előadásra, melyet 2020. február 20-án, csütörtökön 18 órai kezdettel tartuk a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében. A fórumot a Szabadkai Városi Könyvtár és az újvidéki Női Tanulmányok és Kutatások Szövetsége szervezi.

A jugoszláv időszakban a postai bélyegeken megfigyelhető, hogy a híres emberek ábrázolása terén, elenyésző a nők jelenléte. Az ország 2006-évi önnállósulása óta ellenőriztük ezt a gyakorlatot, és megfigyelhetjük, hogy a Szerb Köztársaságban a postai bélyegeken is érvényesül a női principium az ország múltja, jelene és jövőjének ideológiai meghatározottságában. A postai bélyeg nem csupán fizetőeszköz, hanem egy ország értékeinek közvetítő eszköze, amelyeket a polgárokkal meg szeretnének osztani, és elfogadtatni a kultúra, művészet és társadalom jeles személyeinek értékközvetítő szerepét. Elméleti síkon, a kanonizáció és a kritériumok kérdése körül, felmerül a nevezetesség, a híresség ismérvének a meghatározása. Az empírikus interdiszciplináris kutatások alapján azokra a nőkre esett a választás, akikről az a véleményünk, hogy megérdemlik ezt az elismerést, így a tudományos kutatást összekötöttük az aktivizmussal.

A fórumot dr. Margareta Bašaragin vezeti, aki az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán német szakon végzte alap- és mesterképzéseit, Doktori címet az Újvidéki Egyetemen szerzett A nemek, a nyelv és a kultúra kölcsönhatása Vajdaságban a kétnyelvű tanítási folyamatban a nyolcadikos általános iskolások identitásformálásában címmel. Több nemzeti és nemzetközi folyóiratokban megjelent tudományos és szakmai cikk szerzője. Érdeklődési körei: a nyelv és a nem, a nyelv (tankönyvek, az osztályban stb.). Tagja az újvidéki Női Tanulmányok és Kutatások Szövetségének.

 

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"