Hírek

2021.12.1.

Olvasással a csillagokig az általános- és középiskolások részére

A könyv és a filmlesz a témája a sorban 13. Olvasással a csillagokig tudás- és kreativitás kvíznek az általános és középiskolások részére, amelyet a Muraközi Megye Könyvtáros Szervezete szervez, Szabadkán pedig a Szabadkai Városi Könyvtár és „Hrvatska riječ” Újságíró és Kiadóvállalat szervez meg.

A kvízben való részvétel, illetve a kreatív prezentáció elkészítésének feltétele az általános iskolások részére, hogy elolvassák a következő műveket, illetve, hogy megnézzék az azonos műről készült filmet:

1. Frances Hodgson Burnett: Tajni vrt (A titkos kert)
2. Roald Dahl: Vještice (Boszorkányok)
3. Ransom Riggs: Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei)


A középiskolásoknak való kötelező olvasmány:

1. Stephen Chbosky: Charliejev svijet (Egy különc srác feljegyzései)
2. John Green: Gradovi na papiru (Papírvárosok)
3. Nicola Yoon: Sve, baš sve (Minden minden)

 

A könyvek elolvasása mellett meg kell nézni azokat a filmeket, amelyek a regények alapján készültek.

A Horvát Köztársaság általános iskolásai mellett már hetedik éve a szabadkai, kisboszniai, tavankúti és györgyéni, horvát tannyelvű oktatásban részesülő diákok is részt vesznek ezen az érdekes vetélkedőn, idén pedig a középiskolák közül a Politechnikai Középiskola csapata is bekapcsolódik a kvízbe. A vetélkedő szervezői előrevetítették a magyaroszági és szlovéniai diákok bekapcsolódását is.

A tudásfelmérést és a kreatív bemutatókat három szinten tervezik megvalósítani, iskolai szinten, megyei, azaz iskolák közti szinten, valamint nemzeti szinten, amelyre 2022 májusában kerül sor Csáktornyán, amennyiben a járványügyi helyzet azt megengedi.

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"