Hírek

2022.4.4.

Kisebbségi nyelvek Szerbiában: Európa és a kisebbségi politika között című nemzetközi tanácskozás

Tisztelt barátaink ,

Örömünkre szolgál, hogy meghívhatjuk a Kisebbségi nyelvek Szerbiában: Európa és a kisebbségi politika között című nemzetközi tanácskozásra, amelyet Szabadkán, 2022. április 7–8-án tartunk meg.

A tanácskozás első napján a kisebbségi nyelvekről hangzanak el előadások, második napon pedig a kisebbségi irodalmakról. A tudományos konferencia programján túl két kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül a kisebbségi nyelvekről az oktatásban, illetve a kisebbségi irodalmakról a műfordításokban és a kiadásban. A tanácskozás díszvendége dr. Várady Tibor, akinek bemutatjuk könyveit és dokumentarista prózáját.

` A Kisebbségi nyelvek Szerbiában: Európa és a kisebbségi politika között elnevezésű nemzetközi tanácskozás első napján a program 10 órakor kezdődik a szabadkai Szabadegyetemen (I. emelet, 211-es terem). ATtanácskozás első részében előadást tart dr. prof. Ranko Bugarski, dr. prof. Ljudmila Popović, dr. prof. Mirjana Ćorković, dr. prof. Dalibor Sokolović a Belgrádi Egyetem Filológiai Karáról, valamint dr. Andrić Edit az Újvidéki Egyetem Bölcsészkaráról és dr. Marija Aleksandrović, a verseci Mihailo Pavlov Óvóképző Szakfőiskoláról. Moderátor: dr. Klara Bilić Meštrić, a Horvát Akadémiai Kutatási Hálózat-CARNET munkatársa.

A Tanácskozás folytatásában 16 órakor a Szabadkai Városi Könyvtár Olvasótermében kerekasztal-beszélgetést rendezünk Tanítás kisebbségi nyelveken: A múlt öröksége és jövőbe tekintés címmel. A kerekesztal-beszélgetésen felszólal dr. Vicsek Annamária az Oktatási, Tudományügyi, és Technológiai Fejlesztési Minisztériumból, Puskás János és dr. Danijela Radović a Vajdasági Pedagógiai Intézetből, Mirjana Savanov, az alsó- tavankúti Matija Gubec Általános Iskolából, valamint Ivica Stipić, a szabadkai Ivan Milutinović Általános iskolából.

A Tanácskozás második napján, 9:30-tól Kisebbségi irodalom: Regionális és transznacionális címmel folytatódik a program a Szabadegyetemen (I. emelet, 211-es terem). Előadók: Marko Čudić a Belgrádi Egyetem Filológiai Karáról, dr. prof. Toldi Éva és dr. prof. Faragó Kornélia az Újvidéki Egyetem Bölcsészkaráról, valamint dr. prof. Thomka Beáta a Pécsi Tudományegyetemről és dr. Dánél Mónika a Budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemről és az Osloi Egyetemről. A moderátor dr. prof. Ladányi István a veszprémi Pannon Egyetemről.

A Kisebbségi nyelvek a fordításbaan és a kiadásban kerekasztal-beszélgetésen, amely 15 órakor kezdődik a Szabadkai Városi Könyvtár Olvasótermében Ladányi István műfordító, Berényi Emőke a Híd irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat főszerkesztője, Orovec Krisztina, a Híd irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat szerkesztője és műfordítója, Radics Viktória, fordító és Terék Anna, költő, drámaíró és műfordító szólalnak fel.

Várady Tibor akadémikus, a Tanácskozás díszvendégeként a Szabadkai Városi Könyvtár Olvasótermében 18 órai kezdettel a könyveiről fog beszélni.

A Tanácskozás moderátorai dr. Marija Mandić, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia Balkáni Tanulmányok Intézetének tudományos főmunkatársa és dr. prof. Stijn Vervaet az Osloi Egyetemről.

A Tanácskozás szervezői a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia Balkáni Tanulmányok Intézete és az Osloi Egyetem, a Norvég Kutatási Tanács támogatásával A (transz)nacionális határainak kutatása: impériumi örökség, transznacionális irodalmi hálózatok és többnyelvűség Közép-Kelet-Európában nemzetközi projekt keretében. A Tanácskozás társszervezője a Szabadkai Városi Könyvtár.

A mellékletben a szerb-magyar kétnyelvű program található az összefoglalókkal.

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"