Hírek

2012.11.20.

80 éves korában elhunyt Ivan Kušan

Hosszú betegség után, november 20-án, 80. életévében elhunyt Ivan Kušan, híres horvát író és akadémikus.

Kušan 1933 augusztus 30-án született Szarajevóban. A zágrábi Képzőművészeti Akadémián diplomált, majd magisztrált.Több folyóirat (Telegram, Most stb.) és sorozat (Modra lasta, Smib, Hit-junior) szerkesztője is volt. A zágrábi Képzőművészeti Akadémián tanított, valamint mint festőnek, két önnáló kiállítása volt. Angol, francia és orosz nyelvről fordított is.

Első regényét mindössze 10 évesen írta. 1956-ban jelent meg először könyve. Főleg gyermekeknek írt. Igaz, hogy a gzermekregényeiről ismert (Koko sorozat), írt regényeket felnőttek részére is. A Koko és a szellemek című regényét meg is filmesítették, fia Danijel Kušan rendezésében. Sok könyvét saját maga illusztrállta. Elismerései és díjai közül a legjelentősebbek a Grigor Vitez és az Ivana Brlić-Mažuranić díj melyet a Koko Párizsban című regényét jutalmazták. Ezenkívül Vladimir Nazor életműdíjat kapott 1998-ban. 2002-től a Horvát Tudományi és Művészeti Akadémia tagja.

Fotó Galéria

 
Kezdőoldal Szolgáltatás Kapcsolat Nyitva tartás
Magunkról Hírek Mi történt nálunk? Kölcsönző osztály - felnőtt részleg Gyermekosztály Módszertani szakszolgálat Tudományos osztály Digitális könyvtár Kiadványaink Helyismereti gyűjtemény Régi és ritka könyvek gyűjteménye Fiókkönyvtárak Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok Irodalmi KIŠ-ernyő Balint Vujkov Napok Amerikai Kuckó "Kalandozás Könyvországban"