Дани Балинта Вујкова

19.10.2015.

Најава програма за XIV Дане Балинта Вујкова

Књижевна манифестација, XIV Дани Балинта Вујкова – дани хрватске књиге и рeчи, биће одржана од 22. до 24. октобра у Суботици.

Програм Народна књижевност у школи, у четвртак 22. октобра 2015. године, окупиће децу која похађају наставу на хрватском језику или предмет хрватски језик с елементима националне културе из целе Војводине. Почетак је у 13 часова у сали ХКЦ „Буњевачко коло”. Том приликом ће између осталог бити изведена опера за децу „Шумска краљица” аутора Фрање Штефановића (рођеног Петроварадинца) у извођењу чланова дечјег збора „Бајићеви славуји” ниже музичке школе „Исидор Бајић” у Новом Саду у сарадњи с ХКПД „Јелачић” из Петроварадина. Током програма биће представљена и најновија књига из сакупљачког опуса Балинта Вујкова Лисица и кокош коју је илустровала Ружица Миковић-Жигманов.

Истога дана у 19 часова, у Хрватској читаоници (Беле Габрића 21) биће представљена Књишка продукција војвођанских Хрвата 2014.-2015. уз разговор.

На стручно-научном скупу, који ће трајати два дана, 23. и 24. октобра 2015. године у читаоници Градске библиотеке Суботица, биће представљен зборник радова са скупова 2013.-2014., а учесници скупа ће говорити о темама везаним уз значајне јубилеје хрватских књижевника, о ратовима у књижевности Хрвата у Војводини као и о истраживањима с подручја науке о књижевности, народне књижевности, лингвистике (дијалектологија), историје, културне историје. Скуп се организује у сарадњи са Научним заводом Хрвата у Мађарској.

У петак, 23. октобра 2015. године у оквиру мултимедијалне вечери у Великој већници Градске куће, с почетком у 19 часова, биће додељена награда за животно дело на подручју књижевности „Балинт Вујков – Дида” самопрегорном промoтеру књижевне баштине и аутору неколико књига Наци Зелићу из Загреба, пореклом из Суботице. Исте вечери Завод за културу војвођанских Хрвата – доделиће награду „Емерик Павић” за најбољу књигу у 2014. и први пут тријеналну награду „Исо Великановић” за најбољу књигу прозе 2012.-2014. У програму ће наступити Певачка група „Златовез” Музичке школе Суботица и Академски збор Филозофског факултета у Загребу „Конкордија Дискорс”.

У оквиру пратећег програма XIV Дана Балинта Вујкова, у читаоници Градске библиотеке биће приређена изложба књишке продукције војвођанских Хрвата 2014./2015. године.

Дане Балинта Вујкова организује Хрватска читаоница у сарадњи с Градском библиотеком Суботица и уз логистичку подршку ЗКВХ-а.

Програм су подржали: Град Суботица, Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, Државнаканцеларија за Хрвате изван Републике Хрватске и Националнисавет хрватске националне мањине.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“