Вести

12.3.2019.

Суботички средњошколци пласирали се на државно такмичење „Читањем до звезда”

Према резултатима које је објавила Хрватска мрежа школских библиотекара Марио Еветовић, ученик Политехничке школе из Суботице и Зденко Иванковић, ученик Гимназије „Светозар Марковић” из Суботице пласирали су се на последњи, државниниво квиза знања и креативности „Читањем до звезда”. Овај успех остварили су на регионалном такмичењу које је за средњошколце у целој Хрватској и у Суботици одржано 1. марта 2019. године. Тога дана тест знања онлајн је решавало 317 средњошколаца, међу којима су били и Јосипа Кујунџић, Лука Прћић и Даниел Кујунџић, ученици суботичке гимназије.

Будући да је овогодишња тема квиза „Путописи” за овај ниво такмичења потребно је било прочитати књиге Ефраима Кишона „Кита боли море” и Мире Ашчића „Африка – мисија на црном континенту” као и додатну понуђену литературу. Одговарали су на 60 питања за је било предвиђено 50 минута а према одлуци жирија бодовни праг потребан за пласирање на државно такмичење био је 45 и више бодова, односно минимално 75% тачних одговора.

Истовремено, жири је оценио и мултимедијалне радове које су послали Марио Еветовић из Политехничке школе у Суботици и Емануела Бошњак из Гимназије „Светозар Марковић” из Суботице и одлучио да оба упути на наредни, државниниво такмичења „Читањем до звезда”.

Посљедњи ниво квиза знања и креативности „Читањем до звезда” заказан је за 10. мај 2019. године до када је потребно прочитати и трећу књигу „Прави се да ово ниси видио” аутора Хрвоја Шалковића. Овим ће бити довршено такмичење за средњошколце за ову школску годину.

Организатори овог квиза за подстицање читања су Хрватска мрежа школских библиотекара, а у Суботици га спроводи Градска библиотека Суботица у сарадњи с Хрватским националним већем.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“