Вести

10.12.2019.

Нова сезона квиза „Читањем до звезда”

„Читањем до звезда” назив је националног пројекта за подстицање читања и промовисање културе читања који у Хрватској већ једанаесту годину организује Хрватска мрежа школских библиотекара. Посредством Градске библиотеке Суботица у овом интересантном такмичењу већ пету годину учествују и ученици основних и средњих школа из Суботице, Мале Босне, Таванкута и Ђурђина који наставу похађају на хрватском језику. Од ове сезоне у суорганизацију се укључила и НИУ „Хрватска реч”.

У основним школама тема квиза је „Између стварности и фантазије” а потребно је прочитати следеће наслове:

1. Џ. К. Роулинг: Хари Потер и Камен мудрости

2. Џесика Таунсенд: Никадиште: Искушења Мориган Вране

3. Крунослав Микулан: Змај испод Старога града

Такмичење се спроводи у две категорије: испит знања и израде плаката на три нивоа: школско, међушколскои државно које ће бити одржано у мају 2020. године у Чаковцу.

Тема квиза знања и креативности за средње школе је „СФ литература за младе”. Као и претходних година такмичење се састоји из два дела: онлајн квиза знања и презентације мултимедијалног рада. Такође постоје три нивоа такмичења за које су одабране следеће књиге:

1. Даглас Адамс: Аутостоперски водич кроз галаксију

2. Реј Бредбери: Фахренхајт 451

3. Олдос Хаксли: Врли нови свет

Од средњих школа квизу се ове године поред Гимназије „Светозар Марковић” и Политехничке школе прикључила и Медицинска средња школа. Повећао се и број пријављених ученика што само доказује да књига није изгубила своје место међу младима, и то нас посебно радује. Такође смо задовољни што је за веома кратко време овај читалачки квиз постао популаран међу ученицима.

Први, школски ниво онлајн квиза знања и креативности „Читањем до звезда” за средњошколце требао би бити одржана у петак, 13. децембра 2019. године у 12 сати широм Хрватске и у Суботици. Основци ће своје прво такмичење обавити у другој половини јануара наредне године, по повратку са зимског распуста.

Желимо свима да уживају у читању и да се вину до звезда.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“