Вести

16.1.2020.

Трибина „Знамените жене XX века – Нашли смо Розу Луксембург”

Срдачно вас позивамо на трибину Знамените жене XX века – Нашли смо Розу Луксембургу петак, 24. јануара 2020. године, у читаоници Градске библиотеке Суботица са почетком у 18 сати. Трибину организују Градска библиотека Суботица и Удружење „Женске студије и истраживањаˮ из Новог Сада.

Роза Луксембург (5. март 1871–19. јануар 1919) била је најзначајнија политичарка у Европи с краја XIX и почетка XX века, антифашисткиња, социјалисткиња, боркиња за људска и женска права, поред осталих важних идентитетских особина. Пореклом Јеврејка из Пољске, студирала у Швајцарској, активна политички и друштвено у Немачкој.

По основним идејама о развоју друштва, по начину на који је сагоревала у свом настојању да свет буде другачији и бољи, по порукама које нам је оставила, она заслужује нашу пажњу и данас као инспирација и као наша обавеза према визији коју је стварала.

На трибини ће говорити др Маргарета Башарагин која је основне и мастер студије завршила на Одсеку за германистику Филозофског факултета у Новом саду. Звање докторке интердисциплинарних родних студија стекла је на Универзитету у Новом Саду (АЦИМСИ Центар за родне студије) одбранивши рад под називом „Интеракција рода, језика и културе у формирању идентитета ученица осмог разреда основне школе у процесу двојезичне наставе у Војводини“. Ауторка је више научних и стручних радова објављених у домаћим и међународним часописима. Области интересовања: језик и род, језик (уџбеника, у разреду и др). Сарадница је Удружења „Женске студије и истраживањаˮ у Новом Саду.


 

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“