Вести

9.6.2020.

Одржана последња фаза квиза „Читањем до звезда” за средњошколце

Иако је због појаве коронавируса обустављена класична настава па и сва такмичења једно је ипак одржано до завршног националног нивоа, будући да је такмичење свакако било онлајн.

У петак, 5. јуна 2020. године одржана је последња завршна фаза пројекта „Читањем до звезда”, квиза знања и креативности за средње школе у школској 2019./2020. години. Тога дана тачно у подне из својих средина тесту знања приступило је 133 ученика из целе Хрватске међу којима су били и ученици суботичке Гимназије „Светозар Марковић”: Лука Мркаљевић, Јосипа Дулић, Јосипа Кујунџић, Дражен Видаковић, Зденко Иванковић и Даниел Кујунџић. У такмичењу је учествовало и четрнаест мултимедијалних радова међу које се пласирао и рад Дариа Војнића Хајдука из Политехничке школе у Суботици.

И поред бројних потешкоћа које су пратиле овогодишње такмичење (подсетимо се да је и први ниво био два пута одгађан због штрајка просветних радника у Хрватској, па касније обуставом наставе у школама, појавом коронавируса и строгих правила понашања) коначни резултат суботичких ученика је више него задовољавајући.

На почетку школске године на такмичење „Читањем до звезда” се пријавило и на првом нивоу учествовало чак 424 ученика у категорији теста знања. По први пут велики број пријављених учесника је био из суботичких средњих школа, чак 22 ђака из Медицинске, Политехничке школе и Гимназије „Светозар Марковић”. У категорији мултимедијалног рада било је петнаестак радова међу којима је био и један суботички.

Иако освојени бодови нису једино мерило знања али јесу неки показатељ са радошћу можемо објавити да је суботичка екипа на последњем, националном нивоу освојила запажене резултате. Ученик Лука Мркаљевић постигао је 87% тачних одговора освојивши шесто место у укупном пласману у целој Хрватској док је Дражен Видаковић имао чак 73% тачних одговора. И остали ученици освојили су висок степен тачности. Ову чињеницу веројатно поткрепљује податак да су ђаци уживали читајући понуђену литературу којом је обрађена њима веома интересантна тема „СФ литература за младе”. Тако су током године читали следећа књижевна дела: Даглас Адамс: Аутостоперски водич кроз галаксију, Реј Бредбери: Фахренхајт 451и Олдос Хаксли: Врли нови свет.

Истовремено са средњошколцима на почетку школске године започето је и такмичење за ученике основних школа које је ове године посвећено теми „Између стварности и фантазије”. Нажалост због свима нама познате актуелне епидемиолошке ситуације одржан је само први ниво квиза „Читањем до звезда” за основце. Одзив је био стандардно задовољавајући. У свим основним школама у Суботици, Таванкуту и Ђурђину где се настава одвија на хрватском језику било је пријављених екипа за такмичење чиме је потврђен и континуитет али и заинтересованост ученика за овакав вид квиза којим се подстиче читање и креативност.

Организатори овог квиза су Хрватска мрежа школских библиотекара, а у Суботици су га спровели Градска библиотека Суботица у сарадњи с НИУ „Хрватска реч”.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“