Вести

27.9.2021.

„Шест аутора тражи читаоца” у Години читања

Градска библиотека Суботица се и ове године укључила у Национални квиз за подстицање читања који организујуБиблиотеке града Загреба с циљем приближавања књиге младим читаоцима. Квиз се спроводи у оквиру Месеца хрватске књиге и Године читања, која је у Хрватској проглашена на предлог Министарства културе и медија Републике Хрватске с циљем додатне промоције књиге и читања. У фокусу овогодишње манифестације су хрватски аутори односно хрватска књига, па тема гласи Хрватски аутори у Години читања, а мото Ајмо хрвати се с књигом! Национални квиз за подстицање читања 2021. године као један од средишњих програма манифестације носи назив Шест аутора тражи читаоца.

Квиз је веома занимљив и представиће три књиге различитих жанрова, три хрватска писца и три хрватска илустратора:

  1. Данијела Павлек: Књига рецепата за пилотирање кроз дјетињство (илустрације Ванда Чижмек)
  2. Младен Копјар: Мој тата Индијанац (илустрације Давор Павелић)
  3. Ивана Адлешић Перван: Учим летјети, а немам крила (илустрације Бранка Холингсворт Нара)

Уз наведене књиге и понуђене додатне онлајн изворе, деца ће обогатити своје знање и добро се забавити. Онлајн упитник се налази на http://www.mhk.hr/kviz/, a право учешћа у Квизу имају сви ученици од 5. до 8. разреда основне школе који наставу похађају на хрватском језику.

Рок за слање упитника је 22. 10. 2021. године.

Сви тачно попуњени упитници учествују у извлачењу крајем октобра у Хрватском центру за дечју књигу у Загребу. Ако епидемиолошка ситуација буде дозвољавала, два ученика из Суботице, учесника Националног квиза, која тада буду извучена, путоваће у Загреб на завршну свечаност и извлачење главних награда које је планирано за 15. 11. 2021. године у Загребу. Но, одлазак у Загреб је из поменутих разлога још увек неизвестан. За остале учеснике Градска библиотека Суботица припремиће 15 утешних награда. Списак награђених биће објављен почетком новембра.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“