Вести

4.4.2022.

Међународни скуп „Мањински језици и вишејезичност у Србији и централној и источној Европи“

Поштовани пријатељи,

задовољство нам је да вас позовемо на међународни скуп „Мањински језици и вишејезичност у Србији и централној и источној Европи“, који ће бити одржан у Суботици, 7–8. априла 2022. године. Првог дана скупа биће представљена излагања о мањинским језицима, а другог дана о мањинским књижевностима. Поред научног програма, у оквиру скупа биће организована и два округла стола посвећена мањинским језицима у образовању и мањинским књижевностима у издаваштву и превођењу. Почасни гост скупа је академик Тибор Варади, чије књиге документарне прозе ће бити том приликом представљене.

` Први данскупа под насловом „Мањински језици у Србији: Између европске и мањинске политике“ почиње у 10 часова, Отворени универзитет (I спрат, соба 211). Излагања ће представити проф. др Ранко Бугарски, проф. др Људмила Поповић. проф. др Мирјана Ћорковић, проф. др Далибор Соколовић, са Филолошког факултета Универзитета у Београду, као и проф. др Едит Андрић, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду и проф. др Марија Александровић, Висока школа струковних студија за васпитаче „Михаило Палов“, Вршац. Дискутанткиња је др Клара Билић Мештрић, Хрватска академска и истраживачка мрежа – CARNET. Првог дана скупа, с почетком у 16 часова у Читаоници Градске библиотеке Суботица, биће организован Округли сто „Настава на мањинским језицима: наслеђе прошлости и поглед ка будућности“. На Округлом столу ће говорити др Анамарија Вичек, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Јанош Пушкаш, Педагошки завод Војводине, др Данијела Радовић, Педагошки завод Војводине, Мирјана Саванов, Основна школа „Матија Губец“, Доњи Таванкут, Ивица Стипић, Основна школа „Иван Милутиновић“, Суботица.

Другог дана скупа под насловом „Мањинске књижевности: регионално и транснационално“, с почетком у 9:30 часова, Отворени универзитет (I спрат, соба 211). Излагања ће представити проф. др Марко Чудић, Филолошки факултет Универзитета у Београду, затим проф. др Ева Толди и проф. др Корнелија Фараго, са Филозофског факултета у Новом Саду, као и проф. др Беата Томка, Универзитет у Печују и др Моника Данел, Универзитет „Етвеш Лоранд“ у Будимпешти. Дискутант је проф. др Иштван Ладањи, Панонски универзитет у Веспрему. На Округлом столу „Мањински језици у преводилаштву и издаваштву“, који почиње у 15 часова у Читаоници Градске библиотеке Суботица, говориће Иштван Ладањи, преводилац, Емеке Берењи, главна уредница Хидa, часописa за књижевност, уметност и друштвене науке, Кристина Оровец, уредница и преводитељка Хидa, часописa за књижевност, уметност и друштвене науке, Викторија Радич, преводитељка, АнаТерек, песникиња, драматуршкиња и преводитељка.

Академик Тибор Варади, као почасни гост скупа, говориће о својим књигама у у Читаоници Градске библиотеке Суботица, с почетком у 18 часова.

Скуп модерирају др Марија Мандић, виша научна сарадница Балканолошког института САНУ и проф. др Стејн Верват, Универзитет у Ослу. Скуп организују Балканолошки институт САНУ и Универзитет у Ослу, под покровитељством Норвешког истраживачког савета у оквиру међународног пројекта „Испитивање граница (транс)националног: империјално наслеђe, транснационалне књижевне мреже и вишејезичност у централној иисточној Европи“. Суорганизаотр скупа је Градска библиотека Суботица.

У прилогу је двојезични српско-мађарски Програм скупа са сажецима.

Фото галерија

 
Прва страна Услуге Контакт Радно време
О нама Вести Активности Позајмно одељење за одрасле Дечје одељење Матична служба Научно одељење Дигитална библиотека Наша издања Завичајна збирка Стара и ретка књига Библиотечка мрежа Дани Дежеа Костолањија Књижевни КИШобран Дани Балинта Вујкова Амерички кутак Квиз „Читам и скитам“