Aktivnosti

6.4.2019.

Prvi posjet Čakovca Subotici

U okviru projekta „Čitanjem do zvijezda” koji već četvrtu godinu u Subotici i okolici provodi Gradska knjižnica Subotica u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem, u uzvratnom posjetu Subotici od 3. do 5. travnja 2019. godine boravila je delegacije Treće osnovne škole Čakovec iz istoimenog mjesta gdje se već 10 godina organizira državna razina ovog interesantnog kviza za poticanje čitanja i kreativnosti. Kao potpora, s njima je doputovao i Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županije. Delegaciju škole su sačinjavali učenici III. Osnovne škole Čakovec Ivano Ćajić, Hana Miller, Vito Križanić i Katarina Bartolić, voditelj projekta Dražen Ružić, ravnateljica škole Nataša Hajdinjak te učiteljice Dijana Oreški Vidović i Katarina Pahek Ćajić. Ovo je bio njihov prvi boravak u Vojvodini i Subotici a kako je do njega došlo objasnio nam je Dražen Ružić, voditelj projekta „Čitanjem do zvijezda” koji u Republici Hrvatskoj organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara.

„III. OŠ Čakovec već treću godinu zaredom ima izvrsnu suradnju s hrvatskom nacionalnom manjinom u Republici Srbiji koja je nastala putem projekta poticanja čitanja i promicanja kulture čitanja - Natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda”. Ove smo školske godine dobili od Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske sredstva za projekt pod naslovom „Lijepa riječ, igra i prijateljstvo ne poznaju granice” čiji je cilj promicanje kulture i jezika Hrvata koji žive u Republici Srbiji što je osnovni preduvjet za očuvanje, jačanje i njegovanje nacionalnog identiteta, tradicijske kulture te njegovanje hrvatskoga jezika u roditeljskom domu kako bi djeca imala podlogu za njegovo dodatno učenje u školi. To će se postići poticanjem mobilnosti učenika i učitelja te intenzivnim radom na vidljivosti hrvatske nacionalne manjine u zemljama nastanjenja. U posljednje četiri godine ostvarena je dobra suradnja s hrvatskom nacionalnom manjinom u Subotici, Republika Srbija. Naime, oni dolaze u Čakovec na Natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda” gdje aktivno sudjeluju u natjecanju sa svim učenicima iz Republike Hrvatske. Također se s njima i druže tijekom jednog dana. Ove godine za njih je planiran boravak od tri dana u Međimurju gdje će se družiti, igrati i učiti s učenicima iz III. OŠ Čakovec, ali i sudjelovati u natjecanju i druženju na Natjecanju iz znanja i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda” s djecom iz cijele Republike Hrvatske.”

Bogatim programom osmišljenim na nekoliko lokacija i s različitim sudionicima subotički domaćini, Hrvatsko nacionalno vijeće i Gradska knjižnica Subotica, potrudili su se gostima iz Čakovca predstaviti Suboticu i ovdašnju hrvatsku zajednicu. Stoga su prvog dana organizirali predstavljanje u Osnovnoj školi „Matko Vuković” u kojem su sudjelovali učenici ove subotičke škole koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku ali i djeca iz Čakovca. Upoznavanje s kulturnom i povijesnom baštinom Grada Subotice bila je tema drugog dana druženja koje je započelo obilaskom grada i njegovih znamenitosti uz stručno vodstvo te nastavljeno etno radionicom u HKC „Bunjevačko kolo” na kojoj su se čakovečki učenici uz pomoć svojih vršnjaka okušali u pjesmi i plesu bunjevačkih Hrvata. Trećeg dana za sve sudionike projekta u Gradskoj knjižnici Subotica organizirana je slamarska radionica na kojoj su nastale prekrasne pisanice urešene u tehnici slame. Za odrasle članove delegacije iz Čakovca priređeni su prijemi i sastanci u Hrvatskom nacionalnom vijeću, Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici i Gradskoj knjižnici Subotica a upoznali su se i s načinom funkcioniranja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata te NIU „Hrvatska riječ”.

Podsjećanja radi, u Kvizu znanja i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda” sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola u Subotici. Državna razina za osnovce bit će održana 3. svibnja u Čakovcu a za srednjoškolce tjedan dana kasnije, 10. svibnja 2019. godine. Na ovo online natjecanje za srednjoškolce plasirala su se po dva učenika iz Subotice u kategoriji testa znanja i multimedijskog uratka iz Gimnazije „Svetozar Marković” i Politehničke škole.

<p<p

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“