Aktivnosti

24.7.2019.

„Provedi noć s knjigom” na Paliću

Noćenje u knjižnici u svijetu nije neobična pojava a nije ni u Subotici gdje članovi tinejdžerskog čitateljskog kluba na hrvatskom jeziku Gradske knjižnice Subotica pod nazivom Flâneuri to čine redovito već pet godina. Tako je bilo i ove kada su 22. i 23. srpnja 2019. godine u ogranku subotičke Knjižnice na Paliću obilježili ovaj mali jubilej. Tema susreta bila je Palić, njegova povijest i posebnosti te knjiga Palićke šetnje Lászlóa Magyara. U duhu flanerizma dvadesetak flâneura, koliko ih se odazvalo na ovo druženje, program su započeli šetnjom Palićem kroz koje ih je vodio vrsni poznavatelj zavičajne povijesti ravnatelj subotičke knjižnice Dragan Rokvić. Jeste li znali da je Palić nekada imao 1200 kabina za presvlačenje, vlastitu tvornicu soli, tramvaj koji je iz Subotice polazio na svakih 6 minuta, Olimpijske igre nalik modernim Olimpijskim igrama koje su nastale šesnaest godina kasnije nakon palićkih?... E naši Flâneuri to sve sada zasigurno znaju jer su kroz palićke šetnje bolje upoznali ovo poznato izletište nadomak Subotice. Tako su se i sami okušali u organiziranju Olimpijade u kojoj su se natjecali u društvenim igrama. Bilo je tu i zabave, obavezni literarni tulum koji prirede svake godine kao i zajedničko gledanje filma snimljenog po knjizi. Nije izostalo ni vrijeme za knjigu. Svatko je pronašao svoj kutak i trenutak u prekrasnoj knjižnici na Paliću. Sutradan, nakon spavanja provjerili su svoje znanje naučenog o Paliću u govornoj radionici gdje su osmislili nove legende izmišljenih ili stvarnih junaka palićke povijesti.
Promjena lokacije i premještanje noćenja iz gradske u palićku knjižnicu osvježio je program rada čitateljskog kluba, što su mladi čitatelji izuzetno pozitivno ocijenili. Zadovoljni doživljenim razgovarali su o mogućim temama za narednu školsku godinu. Kroz ovo umno sazrijevanje s knjigom vodila ih je Bernadica Ivanković, viša diplomirana bibliotekarka Gradske knjižnice Subotica koja i vodi čitateljski klub Flâneuri.

Foto galerija

1 2
 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“