Dani Balinta Vujkova

25.5.2012.

Obilježen 100. rođendan Balinta Vujkova

U godini hrvatskih velikana a sa željom da se lik i djelo Balinta Vujkova što bolje upozna, Hrvatska čitaonica i Gradska biblioteka Subotica, uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, obilježili su 100. obljetnicu od rođenja književnika Balinta Vujkova.
Balint Vujkov je prikupio oko 2.000 narodnih pripovjedaka i bajki iznimne ljepote, i to na bunjevačkoj ikavici tijekom 55 godina svog prikupljačkog rada na prostoru koji se prostire od Janjeva na Kosovu preko Rumunjske, Mađarske, Austrije, Italije i naravno Hrvatske. Vojvodina mu je međutim ipak bila neiscrpno vrelo.

Dan uoči njegovog 100. rođendana, u petak, 25.svibnja najprije su položeni vijenci na bistu Balinta Vujkova u tzv. Parku književnika pokraj Gradske kuće. Vijence su položili Bernadica Ivanković, predsjednica Hrvatske čitaonice i Katarina Čeliković, predsjednica Organizacijskog odbora Dana Balinta Vujkova, te Ljubica Kiselički, pomoćnica gradonačelnika zadužena za obrazovanje i kulturu.

Potom je u Galeriji Gradske biblioteke svečano otvorena izložba posvećena Balintu Vujkovu na kojoj su po prvi puta prikazani neki od njegovih rukopisa i prepiska. Na izložbi su postavljene i fotografije iz Balintovog života, sve knjige koje je on tiskao te knjige i drugi materijali koji su nastali u povodu Dana Balinta Vujkova.

Izložbu je otvorio novinar Zlatko Romić, član Organizacijskog odbora Dana Balinta Vujkova.

Ovim programom zapravo je započeta Godina obilježavanje stotog rođendana našeg velikana Balinta Vujkova.

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“