Dani Balinta Vujkova

16.10.2012.

XI. Dani Balinta Vujkova – najava programa

       U organizaciji Hrvatske čitaonice i suorganizaciju Gradske biblioteke te logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata XI. Dani Balinta Vujkova, dani hrvatske knjige i riječi bit će održani 18. i 19. listopada 2012. godine u Subotici. Bogati program manifestacije nudi više sadržaja primjerenih svim ljubiteljima knjige i riječi, i onima koji će to tek postati.
       Otvorenje ovogodišnje najveće književne manifestacije Hrvata u Vojvodini počinje programom za djecu pod nazivom „Narodna književnost u školi" u četvrtak, 18. listopada, u 13 sati u dvorani HKC „Bunjevačko kolo", gdje će, igrokazima iz Vujkovljevih knjiga, nastupiti učenici OŠ „Ivan Milutinović" iz Subotice i djeca iz vrtića „Bambi" iz Male Bosne. Za djecu će poseban događaj biti susret s pjesnikom Josipom Dumendžićem - Meštrom iz Bođana i njegovom novom knjigom poezije „Čudan ovaj bili svit", koja će biti darovana školskim knjižnicama.
        Slijedi otvorenje izložbe knjiga i fotografija hrvatskih književnih velikana u galeriji Gradske biblioteke u četvrtak, 18. listopada u 15,30 sati nakon čega će uslijediti stručni skup, na kojem će biti tematizirane stoljetne obljetnice hrvatskih književnih velikana iz Vojvodine (Ante Evetović Miroljub, Ante Jakšić, Ivan Kujundžić i Balint Vujkov) u čitaonici Gradske biblioteke. Stručni skup bit će nastavljen u petak, 19. listopada, u 9 sati. Prijavljeno je petnaestak radova, a autori dolaze iz: Hrvatske, Mađarske, Austrije i Vojvodine, među kojima i ove godine ima mlađih autora.
        U istim prostorijama, na književnoj večeri u četvrtak navečer u 19 sati bit će predstavljene dvije najnovije knjige s pripovijetkama koje je zapisao Balint Vujkov - „Gradišćanske povidajke" i „Šta u oca to u dice", za koje organizatori smatraju da su veliki iskorak u objavljivanju hrvatskih narodnih pripovijedaka. Iste večeri subotičkoj publici predstavit će se jedan hrvatski nakladnik, ovoga puta nakladnik iz Zagreba „Teovizija".
          Po završetku stručnog skupa, u petak, 19. listopada u 13 sati bit će položeni vijenci na spomen bistu Balinta Vujkova u Parku književnika pokraj Gradske kuće.
        Program za širu publiku bit će večer za pamćenje u petak, 19. listopada, s početkom u 19 sati, u Velikoj vijećnici Gradske kuće, kada će na popularnoj multimedijalnoj večeri nastupiti pjesnik iz Zagreba Željko Krznarić, zbor KUD „Bunjevačka zlatna grana" iz Baje, bit će predstavljena knjiška produkcija „Od Dana do Dana", bit će dodijeljena nagrada za životno djelo na području književnosti, a prvi put će biti proglašena najbolja knjiga za 2011. godinu dodjelom nagrade „Emerik Pavić", koju je ustanovio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.
          Srdačno Vas očekujemo!

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“