Dani Balinta Vujkova

10.10.2013.

Najava programa za XII. Dane Balinta Vujkova

U organizaciji Hrvatske čitaonice i suorganizaciju Gradske knjižnice Subotica te logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata bit će održani tradicionalni, sada već XII. Dani Balinta Vujkova. Dani hrvatske knjige i riječi odvijat će se od 17. do 19. listopada 2013. godine u Subotici. Bogati program manifestacije nudi više različitih sadržaja primjerenih svim ljubiteljima knjige i riječi, kao i onima koji će to tek postati.

Narodna književnost u školi”
 
Otvorenje ovogodišnje najveće književne manifestacije Hrvata u Vojvodini počinje programom za djecu pod nazivom „Narodna književnost u školi". U četvrtak, 17. listopada, u OŠ „Matija Gubec" u Tavankutu okupit će se djeca koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture i uživat će u igrokazima iz Vujkovljevih knjiga u izvedbi učenika OŠ „Matko Vuković" iz Subotice i djece iz vrtića „Petar Pan" iz Tavankuta. Djeci i široj javnosti bit će predstavljen strip za djecu „Poplašeno jaje”, rađen prema istoimenoj bunjevačkoj narodnoj pripovijetci, za koji je tekst adaptirala Katarina Čeliković a crteže napravio Petar Tikvicki.
 
Stručni skup
 
U petak, 18. listopada, program Dana Balinta Vujkova započinje u 14,45 polaganjem vijenca na spomen-bistu Balinta Vujkova u Parku književnika pokraj Gradske kuće. Nakon toga otpočeti će stručni skup u čitaonici Gradske knjižnice Subotica spredstavljanjem Zbornika radova s X. I XI. Dana hrvatske knjige i riječi. Stručni skup, koji će od ove godine biti organiziran bijenalno, nastavit će se 19. listopada s početkom u 9 sati u Gradskoj knjižnici Subotica, a okupit će se dvadesetak gostiju predavačaiz Hrvatske, Mađarske, Austrije i Vojvodine. Glavne teme stručnog skupa su: Književnost, jezik i kulturna povijest bačkih Hrvata (100. obljetnice rođenja Alekse Kokića, Joze Pašića i Antuna Karagića), Balint Vujkov i usmena književnost te Književnost Hrvata u ugarskom Podunavlju do 1918. godine.
 
Književna večer
 
Ovogodišnje Dane Balinta Vujkova obogatit će zanimljivi sadržaji dvije umjetničke večeri. U petak, 18. listopada, u 19 sati u Knjižnici bit će predstavljena knjiga „Panonizam hrvatskog pjesništva“ Gorana Rema, Sanje Jukić i Vlastimira Kusika. Sudionici književne večeri su pomenuti autori kao i urednik knjige, Mirko Ćurić, uz moderatora Tomislava Žigmanova.
 
Multimedijalna večer
 
U subotu, 19. listopada, u 19,30 na sceni Jadran Narodnog kazališta u Subotici bit će upriličena multimedijalna večer s predstavom „Svijest“ Antuna Karagića u izvedbi Hrvatskog kazališta iz Pečuha.
Na multimedijalnoj večeri bit će dodijeljene tri nagrade: nagrada za životno djelo na području književnosti, koja je ove godine pripala književniku Ivanu Balenoviću, nagrada „Emerik Pavić" za najbolju knjigu u 2012. godini i trijenalna nagrada „Tomo Vereš" za najbolju knjigu u području znanosti i publicistike, koja se ove godine dodjeljuje prvi puta. Nagradu „Tomo Vereš" je ustanovio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.
 
Program podržali: Grad Subotica, Ministarstvo kulture R. Srbije, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija R. Hrvatske i Hrvatsko nacionalno vijeće.
 
Podupiratelji: Društvo hrvatskih književnika Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski
 
 
Srdačno Vas očekujemo na Dvanaestim danima Balinta Vujkova!
 
 

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“