Dani Balinta Vujkova

16.10.2014.

XIII. Dani Balinta Vujkova

  Trodnevna književna manifestacija XIII. Dana Balinta Vujkova – dana hrvatske knjige i riječi koji će biti održani od 23. do 25. listopada 2014. u Subotici, ponudit će brojne programe.

  Manifestacija počinje programom za djecu pod nazivom „Narodna književnost u školi“ u četvrtak, 23. listopada, s početkom u 13 sati u dvorani HKC „Bunjevačko kolo“. Učenici OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta i djeca iz vrtića „Biser“ iz Subotice tom će prigodom izvesti predstave prema pripovijetkama Balinta Vujkova, a Školska knjiga iz Zagreba daruje djeci najljepši dar – u goste dovodi omiljenog pisca Paju Kanižaja.

  Istoga dana navečer od 19 sati na književnoj večeri u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici bit će predstavljena najnovija knjiga iz opusa Balinta Vujkova „Bećarski poso“, te knjiška produkcija vojvođanskih Hrvata između dvaju Dana Balinta Vujkova. Tom prigodom bit će predstavljen i dobitnik nagrade za životno djelo „Balint Vujkov – Dida“, gospodin Tomislav Ketig iz Novog Sada.

  Nakon odluke da se stručno-znanstveni skup priređuje bijenalno, ove će godine 24. i 25. listopada biti održano stručno savjetovanje u suradnji sa subotičkom Gradskom knjižnicom pod nazivom „Knjiga do djece – knjiga za djecu“ na kojem sudjeluju knjižničari, nakladnici, ilustratori i urednici knjiga za djecu iz Srbije, Hrvatske i Mađarske. Savjetovanje će se održavati u čitaonici Gradske knjižnice oba dana s početkom u 9 sati.

  U petak, 24. listopada, u 14.30 sati u parku iza Gradske kuće (Trg slobode 1) bit će položen vijenac na bistu Balinta Vujkova, a u 18.30 sati, u Vestibilu Gradske kuće bit će otvorena izložba ilustracija likovnog umjetnika i ilustratora Dražena Jerabeka iz Osijeka.

  Popularna Multimedijalna večer, koja će biti održana u petak, 24. listopada, u Velikoj vijećnici Gradske kuće s početkom u 19 sati, bit će u znaku dodjela nagrada za životno djelo na području književnosti „Balint Vujkov – Dida“ književniku Tomislavu Ketigu, te dviju nagrada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata – nagrade „Emerik Pavić“ za najbolju knjigu u 2013. i prvi puta trijenalne nagrade „Antun Gustav Matoš“ za najbolju knjigu poezije 2011.-2013. U programu će sudjelovati Mješoviti pjevački zbor „Jelačić“ iz Petrovaradina, glumci iz Zagreba Vlatko Dulić te Davor Svedružić.

   U okviru pratećeg programa Dana Balinta Vujkova na Dječjem odjelu Gradske knjižnice bit će upriličena prodajna izložba knjiga za djecu po povoljnijim cijenama na srpskom, hrvatskom i mađarskom jeziku. U čitaonici Gradske knjižnice bit će priređena izložba knjiške produkcije vojvođanskih Hrvata 2013./2014. godine.

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“