Dani Balinta Vujkova

19.10.2015.

Najava programa za XIV. Dane Balinta Vujkova

Književna manifestacija, XIV. Dani Balinta Vujkova – dani hrvatske knjige i riječi, bit će održana od 22. do 24. listopada u Subotici.

Program Narodna književnost u školi,u četvrtak 22. listopada 2015. godine, okupit će djecu koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture iz cijele Vojvodine. Početak je u 13 sati u dvorani HKC „Bunjevačko kolo”. Tom prigodom će između ostalog biti izvedena opera za djecu „Šumska kraljica” autora Franje Štefanovića (rođenog Petrovaradinca) u izvedbi članova dječjeg zbora „Bajićevi slavuji” niže muzičke škole „Isidor Bajić” u Novom Sadu u suradnji s HKPD „Jelačić” iz Petrovaradina. Tijekom programa bit će predstavljena i najnovija knjiga iz sakupljačkog opusa Balinta Vujkova Lisica i kokoš koju je ilustrirala Ružica Miković-Žigmanov.

Istoga dana navečer u 19 sati, u Hrvatskoj čitaonici (Bele Gabrića 21) bit će predstavljena Knjiška produkcija vojvođanskih Hrvata 2014.-2015. uz razgovor.

Na stručno-znanstvenom skupu, koji će trajati dva dana, 23. i 24. listopada 2015. godine u čitaonici Gradske knjižnice Subotica, bit će predstavljen zbornik radova sa skupova 2013.-2014., a sudionici skupa će govoriti o temama vezanim uz značajne obljetnice hrvatskih književnika, o ratovima u književnosti Hrvata u Vojvodini kao i o istraživanjima s područja znanosti o književnosti, narodne književnosti, jezikoslovlja (dijalektologija), povijesti, kulturne povijesti. Skup se organizira u suradnji sa Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj.

U petak, 23. listopada 2015. godine u okviru multimedijalne večeriu Velikoj vijećnici Gradske kuće, s početkom u 19 sati, bit će dodijeljena nagrada za životno djelo na području književnosti „Balint Vujkov – Dida” samoprijegornom promicatelju književne baštine i autoru nekoliko knjiga Naci Zeliću iz Zagreba, podrijetlom iz Subotice. Iste večeri Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata – dodijelit će nagradu „Emerik Pavić” za najbolju knjigu u 2014. i prvi puta trijenalnu nagradu „Iso Velikanović” za najbolju knjigu proze 2012.-2014. U programu će nastupiti Pjevačka skupina „Zlatovez” Muzičke škole Subotica i Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu „Concordia Discors”.

U okviru pratećeg programa XIV. Dana Balinta Vujkova, u čitaonici Gradske knjižnice bit će priređena izložba knjiške produkcije vojvođanskih Hrvata 2014./2015. godine.

Dane Balinta Vujkova organizira Hrvatska čitaonica u suradnji s Gradskom knjižnicom Subotica i uz logističku potporu ZKVH-a.

Program su podržali: Grad Subotica, Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatsko nacionalno vijeće.

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“