Dani Balinta Vujkova

5.11.2015.

Održani XIV. Dani Balinta Vujkova

Dani Balinta Vujkova održani su od 22. do 24. listopada 2015. godine u Subotici. Bogati program u organizaciji Hrvatske čitaonice, Zavoda za kulturu Vojvođanskih Hrvata i Gradske knjižnice Subotica ni ove godine nije izostao. Najveća književna manifestacija Hrvata na području Vojvodine tradicionalno je okupila djecu, mlade, istraživače i znanstvenike u cilju proučavanja i popularizacije baštine.

Program za najmlađe

Dani su otvoreni programom za djecu pod nazivom Narodna književnost u školi koji je održan u četvrtak 22. listopada u 13 sati u HKC „Bunjevačko kolo“. Oko 450 mališana koji idu u vrtiće i škole gdje se nastava održava na hrvatskom jeziku ili uči predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture nazočili su ovome programu. Došli su iz Subotice i okolnih mjesta te iz Vajske, Plavne, Sonte, Berega, Bačkog Monoštra i Bezdana. Predstavljena je najnovija knjiga u nakladi Hrvatske čitaonice, slikovnica „Lisica i kokoš“ u kojoj je tiskano šest do sada neobjavljenih basni iz zaostavštine Balinta Vujkova po izboru Bernadice Ivanković uz ilustriracije Ružice Miković Žigmanov. Pakete poklon knjiga uručila je predstavnicima škola i vrtića unuka Balinta Vujkova Nela Prentović. Dječju operu „Šumska kraljica“ Franje Štefanovića izveli su učenici glazbene škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada uz potporu HKPD „Jelačić“ iz Petrovaradina. Ove riječi iz opere ćemo sigurno svi pamtiti: „Kad bi ljudi složni bili, pa se imali svi rad, krasan život na tom svijetu bio bi im svima tad.“

 

O knjiškoj produkciji Hrvata u Vojvodini 

U salonskom ozračju u prostorijama Hrvatske čitaonice u četvrtak, 22. listopada, navečer razgovaralo se o knjiškoj produkciji Hrvata u Vojvodini. Nakon što je Nevena Mlinko napravila prijesek i analizu objavljenih knjiga u prethodnom jednogodišnjem razdoblju uslijedila je diskusija nazočnih na temu recepcije i vidljivosti tiskanih naslova u Vojvodini i Hrvatskoj, sunakladništva, kvalitete i prezentiranja djela. Izložba knjiške produkcije vojvođanskih Hrvata „Od Dana do Dana 2014.-2015.“ bila je postavljena u Gradskoj knjižnici Subotica.

 

Međunarodni stručno-znanstveni skup

Međunarodni stručno-znanstveni skup održan je u petak i subotu, 23. i 24. listopada, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica. Na otvorenju predstavljen je zbornik radova sa prethodnih dvaju Dana Balinta Vujkova. Nakon toga uslijedili su referati predavača znanstvenika, istraživača i profesora iz Mađarske, Hrvatske i Srbije. Obrađivana tematika je bila vezana kako za zavičajno usmeno i pisano stvaralaštvo, tako i za šire poimanje kulturnog konteksta i knjiških prilika u prošlosti i sadašnjosti. Skup je organiziran u suradnji sa Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj.

 

Polaganje vijenaca na bistu Balinta Vujkova

Počast najznačajnijem sаkupljaču usmenog stvaralaštva Hrvata na teritotiju Vojvodine odali su sudionici skupa i predstavnici kulturnih i političkih institucija grada polaganjem vijenaca. Na bistu Balinta Vujkova u Parku književnika položili su vijence u petak, 23. listopada, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, predstаvnik Gradskog vijeća Blaško Stantić, ravnatelj Gradske knjižnice Subotica Dragan Rokvić, ravnatelj Zavoda za kulturu Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić te unuka Balinta Vujkova Nevena Racić.

 

Multimedijalna večer

U petak navečer u Velikoj vijećnici Gradske kuće Multimedijalna večer bila je u znaku nagrada te osobito Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Program je otvorila Pjevačka skupina „Zlatovez“ Muzičke škole iz Subotice te uvela nazočne u emotivno i ohrabrujuće raspoloženje međusobnog priznavanja kroz riječi i djela pohvale. Nagrada Hrvatske čitaonice „Balint Vujkov Dida“ dodijeljena je Naci Zeliću za životno djelo na području književnosti. Nagrada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata „Emerik Pavić“ za najbolju knjigu 2014. godine pripala je knjizi „Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu“ koju su primili predstavnici Filozofkog fakulteta iz Zagreba. Trijenalna nagrada „Iso Velikanović“ koju je ove godine prvi puta dodijelio Zavod za kulturu za najbolju knjigu proze 2012.-2014. uručena je Nevenu Ušumoviću za knjigu „Rajske ptice“. Nakon dodijela nagrada uslijedio je koncert Akademskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu „Concordia Discors”.

 

Program su podržali: Grad Subotica, Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatsko nacionalno vijeće.

Foto galerija

1 2
 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“