Dani Balinta Vujkova

18.10.2022.

Tema 21. dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova Storytelling – Pripovijedanje priča


Četverodnevni program 21. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova bit će održan od 19. do 22. listopada 2022. godine, a odvija se na temu „Storytelling – Pripovijedanje priča”.

Dani hrvatske knjige i riječi, dani Balinta Vujkova bit će otvoreni u srijedu 19. listopada 2022. godine programom za učenike u Monoštoru, gdje će djeca čuti priče o svom mjestu, a potom se i sami uključiti u pripovijedanje. Istoga će se dana u Monoštoru u Domu kulture održati i Književni salon u okviru kojeg će biti predstavljena knjiška produkcija Od Dana do Dana, te knjiga poezije Buđenja riči monoštorskog pjesnika Željka Šeremešića.

Nakon dvogodišnje stanke uživo susretanja zbog pandemije u Subotici će u četvrtak 20. listopada 2022. godine uvelikoj dvorani HKC-a „Bunjevačko kolo” s početkom u 13 sati biti održan program za djecu subotičkih osnovnih škola i vrtića naslovljen Narodna književnost u školi, u spomen na Balinta Vujkova Didu.
Na javni sat hrvatskoga jezika okupit će se oko 320 djece iz vrtića i osnovnih škola gdje se nastava odvija na hrvatskom jeziku ili gdje se sluša predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture iz Subotice, Male Bosne, Tavankuta, Đurđina i Žednika.
U programu sudjeluju djeca iz vrtića Petar Pan iz Tavankuta koja će izvesti igrokaz Srića i nesrića a učenici OŠ Ivan Milutinović iz Subotice pripremili su predstavu Ko je propio jorgan pokriva se šeširom. Pored dramatizacije narodnih pripovijetki nastupit će i članovi HKPD „Đurđin” iz Đurđina a bit će predstavljena i novа knjigа tiskana za ovu prigodu, šesta knjiga iz edicije Izabrana djela Balinta Vujkova pod nazivom Basne i pripovijetke koja će biti i podijeljena vrtićkim i školskim knjižnicama.

Istoga dana, u četvrtak, 20. listopada 2022. godine u 18:30 sati u Gimnaziji „Svetozar Marković” u Subotici bit će održan program za srednjoškolce, također na temu pričanja priča ili storytellinga, koji u suvremeno doba doživljava pravu renesansu. Tako će srednjoškolci moći čuti nekoliko hrvatskih narodnih bajki u izvedbi naše tete pričalice Danice Leštek iz Donje Stubice, Republika Hrvatska a nakon pričanja imat će priliku izraziti svoje dojmove.

Dvodnevni znanstveno-stručni skup na temu „Storytelling” za djecu i odrasle - ljudi i priče, bit će održan u petak, 21. i subotu, 22. listopada 2022. godine u čitaonici Gradske knjižnice Subotica s početkom u 9 sati. Bit će ograniziran po hibridnom modelu a okupit će oko 70 knjižničara iz Srbije i Hrvatske koji će sudjelovati na skupu u Subotici ali i još 120 knjižničara iz cijelog regiona, koliko ih se do sada prijavilo, koji će skup pratiti online putem ZOOM platforme a bit će omogućen i livestreaming putem You Tube kanala i FB profila što znači da će ih biti i više. Program će biti sastavljen od dva pozvana izlaganja iz Srbije i Hrvatske i 33 primjera dobre prakse kroz izlaganja i poster prezentacije kao i rasprave.
Skup organiziraju Hrvatska čitaonica Subotica, Gradska knjižnica Subotica, Zagrebačko knjižničarsko društvo i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

U okviru pratećeg programa izložbom u Gradskoj knjižnici Subotica bit će predstavljena knjiška produkcija Hrvata u Vojvodini između dvaju Dana hrvatske knjige i riječi a kao i svake bit će položeni vijenci na bistu Balinta Vujkova u centru grada, pokraj Gradske kuće u petak, 21. listopada 2011. godine u 14:30 sati.

Multimedijalna večer koja će biti održana 21. listopada 2022. godine u velikoj dvorani HKC-a „Bunjevačko kolo” s početkom u 19 sati bit će u znaku književnih nagrada. Organizacijski odbor 21. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova odlučio je nagradu za životno djelo dodijeliti Ruži Silađev iz Sonte, poznatoj spisateljici koja osim zavičajne tematike čuva i svoju sonćansku ikavicu. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata dodijelit će nagradu „Emerik Pavić” za najbolju knjigu tiskanu u 2021. godini i trijenalnu nagradu „Tomo Vereš” za najbolju knjigu u području znanosti i publicistike objavljenu u razdoblju 2019. – 2021.
I ove godine Dani hrvatske knjige i riječi, dani Balinta Vujkova donose dva nova naslova: Zbornik radova s prošlogodišnjeg znanstveno-stručnog skupa te Basne i pripovijetke, šesta knjiga u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova.

Uz Hrvatsku čitaonicu Subotica suorganizatori najveće književne manifestacije Hrvata u Vojvodini su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Gradska knjižnica Subotica uz potporu Hrvatskoga nacionalnog vijeća.

Manifestaciju su podržali: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće, Osječko-baranjska županija, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

 

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“