Dani Dezsőa Kosztolányija

25.3.2010.

Dani Dezsőa Kosztolányija 2010

Dani Dezsőa Kosztolányija održani su ove godine po XIX put, 25., 26. i 29. ožujka u Gradskoj biblioteci. Kao i svake godine, manifestaciju je pratila mnogobrojna publika i mediji.

Dana 25. ožujka prikazani su učenički radovi pristigli na natječaj u kategoriji osnovnoškolskog uzrasta, likovna ostvarenja na temu ilustracije Kosztolányijevih djela, a za srednjoškolce i studente film ili prezentacija. Najbolji uradci bogato su nagrađeni.

Navečer istoga dana, akademik Mihály Szegedy-Maszák iz Mađarske održao je predavanje na temu "Jezik i nacija u djelu Kosztolányija".

Narednog dana, 26. ožujka, održano je savjetovanje u kojemu su sudjelovali akademici Béla Pomogáts i Mihály Szegedy-Maszák (Mađarska), profesorica Jutka Rudas (Slovenija), József Balázs Imre (Rumunjska), Marko Čudić, asistent na Filološkom fakultetu u Beogradu, filologinja Zsuzsanna Arany (Mađarska), a pozdravnu riječ skupu uputio je ravnatelj knjižnice Dragan Rokvić. Skupu su predsjedavale profesorica Éva Hózsa i Valéria Ágoston Pribilla.

Nakon savjetovanja predstavljeno je izdanje Életjela, autorice Kláre S. Gordán, na kojem je osim nje govorila Valéria Beszédes. Predstavljeno je i novo izdanje Gradske biblioteke Subotica: Album crteža Géze Csátha o kojem su govorile Valéria Ágoston Pribilla i Olga Kovačev Ninkov. Osim toga, József Imre Balázs i Lóránd Rigán predstavili su i časopis Korunk (Rumunija).

I ove godine sudionici skupa posjetili su spomen sobu Dezsőa Kosztolányija u Gimnaziji "Svetozar Marković" i položili vijenac na bistu ovog velikog pisca.

U sklopu Dana Dezsőa Kosztolányija, 29. ožujka je u Gradskoj biblioteci gostovao glumac Sándor Lukács, nositelj nagrade Prima Primissima.

Radovi sa skupa objavljeni su u zborniku radova pod nazivom "Kihez vagy mihez", tiskanom u 300 primjeraka.

Foto galerija

 
Naslovnica Usluge Kontakt Radno vrijeme
O nama Vijesti Aktivnosti Posudbeni odjel za odrasle Dječji odjel Matična služba Znanstveni odjel Digitalna knjižnica Naša izdanja Zavičajna zbirka Stara i rijetka knjiga Bibliotečka mreža Dani Dezsőa Kosztolányija Književni KIŠobran Dani Balinta Vujkova Američki kutak Kviz „Čitam i skitam“